Hieronder staan zaken die van belang zijn voor je reis. Het kan je op de bestemming veel tijd besparen als je bepaalde zaken van tevoren al had geweten. Wij raden je aan om deze reisinformatie volledig door te lezen. Op de pagina ‘Veelgestelde vragen’ vindt je antwoorden op veel vragen.

Bij het offreren/reserveren wordt als basis uitgegaan van eenvoudige 2* a 3* accommodaties. Indien de voorkeur uitgaat naar andere/luxere accommodaties dan dient dit op voorhand (vóór reservering/bevestiging) kenbaar gemaakt te worden. Hiervoor wordt uitgegaan van standaard kamers o.b.v. logies, tenzij anders vermeld. De voorkeur voor luxe kamers, suites of speciale kamers dien je tevens op voorhand aan te geven en zal apart worden vermeld op de offerte en factuur.

Kamers:

In verband met brandweervoorschriften mogen in een standaard kamer (veelal) maximaal 4 personen slapen. Dit geldt vooral in de grotere steden waar de kamers minder ruim zijn dan in kleinere plaatsen.

  • Een éénpersoonskamer beschikt veelal over 1 Double/Twin of Queen bed.
  • Een tweepersoonskamer beschikt veelal over 1 Double/Twin, Queen of King bed.
  • Een driepersoonskamer beschikt veelal over 2 Double/Twin of 2 Queen bedden. Incidenteel kan het voorkomen dat een driepersoonskamer beschikt over 1 Double, Queen of King bed met daarbij een Sleeper Sofa (slaapbank).
  • Een vierpersoonskamer beschikt veelal over 2 Double/Twin of 2 Queen bedden.
  • Familiekamer: Het is bij bepaalde accommodaties mogelijk om met 5 a 6 personen in een (familie)kamer te verblijven. Deze kamer beschikt veelal over 2 Double/Twin of 2 Queen bedden met ernaast een Rollaway (stretcher) of Sleeper Sofa (slaapbank).

Let op! In grotere steden zoals New York, San Francisco, etc. zijn de kamers veelal kleiner qua indeling dan buiten de steden. Houd hier rekening mee m.b.t. het aantal personen per kamer.

Bij het offreren/reserveren o.b.v. 2 personen wordt standaard uitgegaan van 1 tweepersoonskamer met 1 bed. Wanneer je aparte bedden wenst dien je rekening te houden met mogelijke meerkosten. Bij het aangeven als preferentie kan je geen rechten ontlenen indien deze lokaal niet gehonoreerd wordt.
Indien je o.b.v. 2 personen op voorhand 2 aparte bedden bevestigd wenst te hebben dan dien je dit bij reservering vast te leggen (veelal meerkosten). Op de factuur zal dit duidelijk kenbaar worden gemaakt.

Voorkeuren (preferenties/essentie):

Voorkeuren als kamerligging, wel/niet rokerskamers en kamerindeling die bij de boeking kenbaar worden gemaakt, zullen waar mogelijk worden voldaan. Of het lukt is grotendeels afhankelijk van de uiteindelijke dienstverlener, zoals de accommodatieverschaffer. Hoewel wij ons best doen, kun je geen rechten ontlenen aan het feit dat de preferentie ter plaatse niet gehonoreerd wordt. Ook kunnen wij bepaalde voorkeuren niet accepteren, omdat deze niet of zeer moeilijk te realiseren zijn. Voor kamers met een bepaald uitzicht of met balkon gelden veelal hogere tarieven.
Er is uiteraard een groot verschil tussen een preferentie en een essentie. Indien je een voorkeur als garantie (essentie) wenst dan dien je dit op voorhand, vóór reservering, aan ons kenbaar te maken. Wij zullen dit tevens aan je bevestigen d.m.v. een melding op de factuur. Voor essenties zijn (bijna) altijd kosten verbonden.

Inchecktijd:

In het algemeen kun je tussen 14.00 uur en 16.00 uur inchecken. Indien beschikbaar mag je de accommodatie veelal eerder (gratis of toeslag) betrekken. Vertrek dient over het algemeen tussen 10.00 en 12.00 uur te geschieden. Indien nodig kun je in een hotel je bagage (op eigen risico) afgeven ter bewaring.
Let op! De kamer is veelal gegarandeerd tot aankomst voor middernacht. Bij eventuele vertragingen dien je altijd de accommodatie te bellen en hierover te informeren om annuleringen te voorkomen.
Er zijn accommodaties waarvan de receptie niet 24/7 aanwezig is. Hierbij dien je dan ook in de aangegeven tijd in te checken of te bellen bij eventuele vertragingen. Het is de verantwoordelijkheid van de reiziger om deze informatie tijdig op te zoeken. Dit kun je vinden op de website van de desbetreffende accommodatie.

Borgsom:

Bij het inchecken wordt gevraagd om een borgsom d.m.v. een afdruk van de creditcard. Deze borg is voor het eventueel gebruik van de faciliteiten, minibar, roomservice e.d. De accommodatie zal een bedrag ‘reserveren’ op de creditcard. Het exacte bedrag is op voorhand niet bekend. Bij uitchecken zal het ‘gereserveerde’ bedrag worden vrijgegeven.
Let op! Het kan enkele dagen duren voordat het bedrag niet meer zichtbaar is op de creditcard. Je dient dan ook in het bezit te zijn van een geldige creditcard met voldoende saldo. Een ‘Pre-Paid Creditcard’ (debit) is niet geldig of toegestaan als borg of betaalmethode.

Voucher:

Bij de reisbescheiden vind je de voucher welke je nodig hebt om in te checken bij de accommodatie. Op de voucher staat het bevestigingsnummer, het kamertype, de data en de adresgegevens van de bevestigde accommodatie.
De kamer is reeds betaald (pre-paid) en het voucher is het bewijs hiervan. Je paspoort is veelal voldoende om in te checken.
De accommodaties worden geboekt op naam van de hoofdboeker. Veelal worden ook de namen van de medereizigers verwerkt in de reservering. Het kan incidenteel voorkomen dat de kamer op naam van één van de andere reizigers is verwerkt in het interne reserveringssysteem van de hotelier.
In de Engelse taal kent men geen tussenvoegsels. Bijvoorbeeld van der Meulen wordt gelezen als Vandermeulen of De Vries wordt gelezen als Devries. Bij verwarring over de naam kun je de baliemedewerker hier indien nodig op wijzen.
Indien de voucher om welke reden dan ook niet wordt geaccepteerd, neem dan altijd direct contact op met het noodnummer van onze vertegenwoordiger. Naam en nummer vind je op de voucher. In de meeste gevallen kan het misverstand direct worden opgelost. Ga nooit akkoord met het opnieuw betalen van de kamer zonder dat je contact hebt gehad met onze tussenpersoon of met het noodnummer van American Vacation.

Logies /continental breakfast:

Al onze accommodaties worden standaard bevestigd o.b.v. logies tenzij anders vermeld. Dat betekent dat er géén maaltijden zijn inbegrepen in de kamerprijs. Enkele hotels bieden lokaal een gratis Continental Breakfast of American Breakfast aan wat veelal (zeer) eenvoudig is. Het hotel behoudt zich het recht om tussentijds deze ‘gratis’ dienst in te trekken. Bij veel van de accommodaties kun je lokaal, tegen betaling, in het restaurant ontbijten of in de directe omgeving van de accommodatie.

Bijkomende kosten (Resort Fee):

Het kan voorkomen dat een accommodatie lokaal een ‘Resort Fee’ heft per kamer/nacht. Dit is veelal een voor zaken als een kluis op de kamer, een krant, gebruik van het zwembad, een koffiezetapparaat, gebruik van ‘gratis’ internet e.d. Hotels in Las Vegas, Laughlin, Orlando, Miami, New York, Atlantic City en vele andere ‘entertainment-steden’ berekenen praktisch allemaal hoge Resort Fees variërend van $ 15 tot $ 50 per kamer per nacht. Maar ook andere bestemmingen kunnen een ‘Resort Fee’ berekenen. De exacte kosten zijn bij ons op voorhand niet bekend en dienen altijd lokaal betaald te worden. De kosten staan veelal vermeld op de officiële website van de accommodatie

Bijkomende kosten (Parkeerkosten):

Veelal berekenen hotels, vooral in grote steden, parkeerkosten. Kosten variëren van circa $ 15,- a $ 60,- per nacht. Soms wordt er Valet Parking aangeboden waarbij een medewerker de auto voor je parkeert. De exacte parkeerkosten zijn op voorhand niet bij ons bekend en dienen altijd lokaal betaald te worden. Veelal vind je bij parkeergelegenheden in de buurt van de accommodatie lagere tarieven.

Calamiteiten / wijzigingen:

Veel van de kamers worden gereserveerd via collega touroperators in Noord-Amerika. Zij zijn verantwoordelijk voor de betaling en afhandeling. De naam en het telefoonnummer vind je linksonder op de voucher onder “Booked and paid through”. Bij eventuele problemen dien je lokaal direct contact op te nemen met de desbetreffende vertegenwoordiger.

Incidenteel kan het voorkomen dat de administratie van een accommodatie lokaal rommelig is, waardoor zij het doen lijken dat de kamer niet gereserveerd of betaald is. Alle reserveringen worden vanuit Nederland gecontroleerd en (her)bevestigd. Veelal worden misverstanden bij het lokaal doorvragen of een kort telefoontje naar de betreffende aanbieder direct opgehelderd. Ga nooit akkoord met het opnieuw betalen van de kamer zonder dat je contact hebt gehad met onze vertegenwoordiger of met het noodnummer van American Vacation.

Mocht er onverhoopt iets niet goed zijn met de kamer, vraag dan bij de receptie om het probleem direct op te lossen. Lukt dit niet, vraag dan om een alternatief zoals een andere kamer. Bij eventuele problemen welke lokaal niet kunnen worden opgelost dien je in eerste instantie direct contact op te nemen met onze vertegenwoordiger welke op de voucher vermeld staat. Zij zullen ervoor zorgen dat de klacht, voor zover mogelijk, naar tevredenheid van de reiziger wordt verholpen. Noteer altijd de naam van de persoon of personen die je hebt gesproken.

Indien het probleem, misverstand en/of klacht na contact met onze vertegenwoordiger niet is verholpen neem je altijd telefonisch contact op met American Vacation. Buiten kantooruren kun je bellen op +31 629620620. Wij zullen altijd vragen naar de naam van de persoon of personen die je reeds hebt gesproken.

Eventuele calamiteiten/klachten dienen altijd direct ter plaatse behandeld en opgelost te worden. Wij als American Vacation dienen direct de mogelijkheid te krijgen om te assisteren bij eventuele calamiteiten/klachten. Meldingen achteraf zijn voor ons moeilijk te controleren en over het algemeen niet meer op te lossen.

Voor op eigen initiatief niet genoten overnachtingen wordt geen restitutie verleend, dit alles ondanks mogelijke mondelinge toezeggingen van een lokale medewerker. Lokaal is men immers vaak niet op de hoogte van de vele voorwaarden die internationaal door de touroperators worden gehanteerd.

Voor de appartementen, townhomes en villa’s maken wij gebruik van meerdere managementbedrijven in Florida. Zij verzorgen de contracten voor de schoonmakers, verhuur van het huis in opdracht van de eigenaar en zijn lokaal de contactpersoon voor eventuele vragen en calamiteiten.

Alle huizen zijn smaakvol ingericht en voorzien van de nodige luxe maar kunnen qua indeling en inrichting onderling verschillen. Elke accommodatie beschikt standaard over airconditioning, een volledig ingerichte keuken, huishoudelijke apparaten, linnengoed e.d. zijn standaard inclusief belastingen en energiekosten.

Appartementen:

Appartementen (condo) zijn er vanaf 1 slaapkamer met 1 a 2 badkamers en zijn veelal gelijkvloers. Een 2 slaapkamer appartement beschikt over 1 hoofdslaapkamer inclusief tweepersoonsbed en aansluitend de badkamer. In de overige slaapkamers is plaats voor twee personen met daarin een tweepersoonsbed, twee één-persoonsbedden of soms een stapelbed. Inbegrepen is de eindschoonmaak bij een verblijf van minimaal 7 nachten, lokale belastingen, verbruik water en energiekosten.

Appartementen zijn inclusief:

  • een gezamenlijk, veelal verwarmd, luxe zwembad bij het complex
  • compleet ingerichte keuken inclusief grote koel-vriescombinatie, oven, magnetron, kookplaat, vaatwasser, koffiezetapparaat, broodrooster, pannen, borden, bestek en overig keukengerei
  • huishoudelijke apparaten zoals een stofzuiger, wasmachine, droger, strijkijzer en strijkplank
  • eetkamer plus stoelen en ruime woonkamer met kabeltelevisie, Dvd-speler en telefoon
  • voldoende handdoeken en overig linnengoed
  • alle ruimtes zijn voorzien van airconditioning en verwarming

Townhomes:

Townhomes zijn er vanaf 2 slaapkamers met 1 a 2 badkamers. Een 2 slaapkamer townhome beschikt over 1 hoofdslaapkamer inclusief tweepersoonsbed en aansluitend de badkamer. In de overige slaapkamers is plaats voor twee personen met daarin een tweepersoonsbed, twee één-persoonsbedden of soms een stapelbed. Inbegrepen is de eindschoonmaak bij een verblijf van minimaal 7 nachten, lokale belastingen, verbruik water en energiekosten.

Townhomes zijn inclusief:

  • een gezamenlijk, veelal verwarmd, luxe zwembad bij het complex
  • compleet ingerichte keuken inclusief grote koel-vriescombinatie, oven, magnetron, kookplaat, vaatwasser, koffiezetapparaat, broodrooster, pannen, borden, bestek en overig keukengerei
  • huishoudelijke apparaten zoals een stofzuiger, wasmachine, droger, strijkijzer en strijkplank
  • eetkamer plus stoelen en ruime woonkamer met kabeltelevisie, Dvd-speler en telefoon
  • voldoende handdoeken en overig linnengoed
  • alle ruimtes zijn voorzien van airconditioning en verwarming

Villa’s:

De villa’s zijn gelegen in rustige villawijken. De villa’s worden aangeboden vanaf 3 slaapkamers met 2 badkamers tot 7 slaapkamers met 4 badkamers. Een villa met 3 slaapkamers beschikt over 1 hoofdslaapkamer inclusief tweepersoonsbed en aansluitend een badkamer. In de overige slaapkamers is er per kamer plaats voor twee personen met daarin een tweepersoonsbed, twee één-persoonsbedden of soms een stapelbed. Tevens is er een tweede badkamer aanwezig. Heel af en toe is er een derde badkamer aanwezig en dit kan volgens Amerikaanse standaard ook een apart toilet zijn. Verder beschikken ze over een ruime woonkamer en eetkamer met ontbijthoek. Inbegrepen is de eindschoonmaak bij een verblijf van minimaal 7 nachten, lokale belastingen, verbruik water en energiekosten.

Villa’s zijn inclusief:

  • privézwembad omgeven met Sun Screen (overkapping van gaas) en tuinsetje voor 4 personen
  • compleet ingerichte keuken inclusief grote koel-vriescombinatie, oven, magnetron, kookplaat, vaatwasser, koffiezetapparaat, broodrooster, pannen, borden, bestek en overig keukengerei
  • huishoudelijke apparaten zoals een stofzuiger, wasmachine, droger, strijkijzer en strijkplank
  • eetkamer plus stoelen en ruime woonkamer met kabeltelevisie, Dvd-speler en telefoon
  • voldoende handdoeken en overig linnengoed
  • alle ruimtes zijn voorzien van airconditioning en verwarming

Woningtypes:

Wij bieden meerdere types vakantiewoningen aan die centraal gelegen zijn in de regio Orlando maar ook aan de Golf van Mexico in Florida. De vakantiewoningen zijn gesitueerd in mooie villawijken, zijn van goede kwaliteit en voldoen aan alle basisvoorwaarden voor een schone vakantiewoning met zelfvoorziening.

Disney Area Standard Home
Gelegen in gevestigde villawijken en voorzien van de basisbehoeftes voor de geldbewuste vakantieganger.

Disney Area Executive/Superior Home

Vakantiewoningen in gevestigde villaparken met een moderne en ruime opzet. De gemoderniseerde inrichting en voorzieningen van deze vakantiewoningen zorgen voor extra comfort.

Disney Area Executive/Superior PLUS Home
Nieuwe(re) vakantiewoningen in superieure villaparken met een moderne en ruime opzet. De gemoderniseerde inrichting en luxe voorzieningen van deze vakantiewoningen zorgen voor extra comfort. De “Disney Area Executive/Superior PLUS” woningen hebben minimaal een Game Room en/of Spa/Jacuzzi. Tevens beschikken deze woningen standaard over Wifi.

Disney Area PLATINUM Home
Deze woningen zijn een upgrade t.o.v. de “Disney Area Executive/Superior PLUS” woningen. Deze woningen worden speciaal geselecteerd voor de luxe bewuste reiziger. Deze gloednieuwe vakantiewoningen zijn gelegen in luxe villaparken, beschikken standaard over Wifi en hebben minimaal een Game Room en/of Spa/Jacuzzi.

Locatie (park/community):

Voor de Appartementen, Townhomes en Villa’s maken wij gebruik van meerdere managementbedrijven in Florida. Veel van deze managementbedrijven beschikken over een centraal gelegen kantoor/sleuteladres waar men lokaal de actuele adresgegevens van de accommodatie dient op te halen. De exacte locatie (park/community) wordt op voorhand niet kenbaar gemaakt. Zij behouden zich het recht om het opgegeven adres voor aankomst te wijzigen, vooropgesteld dat dit niet lijdt tot een accommodatie van mindere kwaliteit of slaapkamers.

Voorkeuren (preferenties/essenties):

Voorkeuren als locatie/park/community, slaapkamerindeling, e.d. die bij de boeking kenbaar worden gemaakt, zullen wij waar mogelijk proberen te realiseren. Of het lukt is grotendeels afhankelijk van het managementbedrijf. Hoewel wij ons best doen, kunnen er geen rechten worden ontleent aan het feit dat de preferentie ter plaatse niet gehonoreerd wordt. Ook kunnen wij bepaalde preferenties niet accepteren, omdat deze niet, zeer moeilijk of alleen tegen extra betaling te realiseren zijn. Voor accommodaties met een exacte locatie/park/community, Jacuzzi (Spa), Game Room of zwembadverwarming gelden veelal hogere tarieven.
Er is uiteraard een groot verschil tussen een preferentie en een essentie. Indien je een voorkeur als garantie (essentie) wenst dan dien je dit op voorhand, vóór reservering, aan ons kenbaar te maken. Wij zullen dit tevens bevestigen d.m.v. een melding op de factuur. Aan essenties zijn altijd kosten verbonden.

Inchecktijd:

Over het algemeen kun je vanaf 16.00 uur inchecken. Vertrek dient over het algemeen vanaf 10.00 uur te geschieden.
Let op! De woning is veelal gegarandeerd tot aankomst voor middernacht. Bij eventuele vertragingen dien je altijd het managementbedrijf te bellen en hen hierover te informeren om annuleringen te voorkomen.

Borgsom:

Enkele managementbedrijven vragen bij het inchecken of registratie om een borgsom d.m.v. een afdruk van de creditcard. Deze borg (circa $ 500) is voor eventuele schade aan de woning. Het managementbedrijf zal dit bedrag ‘reserveren’ op de creditcard. Bij uitchecken zal het ‘gereserveerde’ bedrag, zolang er geen gebreken zijn geconstateerd, worden vrijgegeven.
Let op! Het kan enkele dagen duren voordat het bedrag niet meer zichtbaar is op de creditcard. Je dient dan ook in het bezit te zijn van een geldige creditcard met voldoende saldo. Een “Prepaid Creditcard” (Debit) is niet geldig of toegestaan als borg of betaalmethode.

Property Protection Plan:

Enkele managementbedrijven vragen ter plaatse om het “Property Protection Plan” af te sluiten. Deze verzekering dekt de kosten bij het aanrichten van schade aan de woning. Deze verzekering a circa $ 60,- per week is niet inbegrepen in de huur/reissom en dient altijd ter plaatse te worden voldaan. In sommige gevallen vervangt het Property Protection Plan de borgsom.

Voucher:

Bij de reisbescheiden vind je de voucher welke je nodig hebt om bij de accommodatie in te checken. Op het voucher staat het bevestigingsnummer, het woningtype, de data en de adresgegevens van het managementbedrijf. De woning is reeds betaald (prepaid) en het voucher is het bewijs hiervan.

Calamiteiten / wijzigingen:

Reserveringen worden uitsluitend o.b.v. een woningtype geaccepteerd. Er kunnen nimmer rechten worden ontleend aan een opgegeven locatie (park/community). Het managementbedrijf behoudt zich het recht voor het opgegeven adres voor aankomst te wijzigen, vooropgesteld dat dit niet lijdt tot een villa van mindere kwaliteit of slaapkamers. De redenen van wijziging kunnen divers zijn, bijvoorbeeld het kapot gaan van apparatuur als een wasmachine, droger, airconditioning of problemen van andere aard.

Als je een probleem of vraag hebt betreffende de accommodatie dan dien je lokaal direct contact op te nemen met onze vertegenwoordiger of het managementbedrijf in Florida. De naam en het telefoonnummer vind je bij de reisbescheiden of op het desbetreffende voucher. De vertegenwoordiger zal ervoor zorgen dat de klacht, voor zover mogelijk, naar tevredenheid van de reiziger wordt verholpen. Noteer altijd de naam van de persoon of personen die je hebt gesproken.

De managementbedrijven verzorgen de contracten en contacten voor de schoonmakers, tuinpersoneel, elektriciens, loodgieters e.d. Door de vele factoren welke gemoeid zijn met het verhuren van een woning kan het incidenteel voorkomen dat een bepaalde taak is vergeten of niet volledig is uitgevoerd. Bij eventuele gebreken dien je direct contact opnemen met het managementbedrijf.

Florida heeft een subtropisch klimaat waardoor er een hogere concentraties ongedierte, zoals kakkerlakken aanwezig kunnen zijn. De managementbedrijven zullen er alles aan doen om een accommodatie ‘ongediertevrij’ te houden. Het kan echter voorkomen dat je, ondanks voorzorgsmaatregelen, bezoek krijgt van deze vriendelijke kruipers. Graag direct het managementbedrijf berichten zodat zij de nodige instanties (zoals ongediertebestrijding) kunnen inhuren.

Indien het probleem, misverstand en/of klacht na contact met onze vertegenwoordiger niet is verholpen neem je altijd telefonisch contact op met American Vacation. Buiten kantooruren kun je bellen op +31 (0) 6 29 62 06 20. Wij zullen altijd vragen naar de naam van de persoon of personen die je reeds hebt gesproken.

Eventuele calamiteiten/klachten dienen altijd direct ter plaatse behandeld en opgelost te worden. Wij als American Vacation dienen direct de mogelijkheid te krijgen om te assisteren bij eventuele calamiteiten/klachten. Meldingen achteraf zijn voor ons moeilijk te controleren en over het algemeen niet meer op te lossen.

Voor op eigen initiatief niet genoten overnachtingen wordt geen restitutie verleend, dit alles ondanks mogelijke mondelinge toezeggingen van een lokale medewerker. Lokaal is men immers vaak niet op de hoogte van de vele voorwaarden die internationaal door de touroperators worden gehanteerd.

Voor het huren van auto’s werken wij samen vooral samen met Alamo. De verhuurlocaties vind je zowel in de steden als op de luchthavens.

Autotype

Reserveringen worden door het autoverhuurbedrijf uitsluitend op basis van een klasse geaccepteerd. De vermelde automerken op de website van het autoverhuurbedrijf gelden puur als voorbeeld en kunnen door een soortgelijke auto uit eenzelfde klasse worden vervangen. Indien een gereserveerd autotype op het moment van het ophalen van de huurauto niet voorradig is dan is het autoverhuurbedrijf uitsluitend verplicht tot het verhuren van een auto uit een hogere klasse, zonder bijbetaling. Besluit je ter plaatse vrijwillig een auto uit een hogere klasse te huren dan dien je een toeslag te betalen. Hierbij wordt uitgegaan van de ter plaatse geldende tarieven (die doorgaans hoger uitvallen dan onze tarieven). Bij het afnemen van een kleinere autotype wordt geen restitutie verleend.

Bagage

Let op het aantal stuks bagage dat je meeneemt. De bagageruimte in de meeste huurauto’s is beperkt! Een auto geschikt voor 4 personen is over het algemeen niet geschikt voor ook nog eens 4 stuks bagage. Een auto uit een hogere categorie huren houdt niet altijd in dat je een auto hebt met meer bagageruimte. Ook luxe uitgevoerde auto’s hebben soms geringe bagageruimte. Als je met 3 of 4 personen in een auto reist, is het aan te raden om (reis)tassen mee te nemen in plaats van harde koffers.
Let op! De bagageruimte in een Minivan met 7 zitplaatsen is niet geschikt voor 7 personen inclusief 7 stuks bagage. Indien je op voorhand beseft meer bagageruimte nodig te hebben, wijzig dan vóór vertrek de klasse bij American Vacation. Besluit je dit lokaal te doen dan wordt er uitgegaan van de ter plaatse geldende (veelal hogere) tarieven.

Rijbewijs

Elke bestuurder dient minimaal één jaar in het bezit te zijn van een geldig nationaal rijbewijs (NL+BE) met daarop de Engelse benaming ‘Driving License’. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht, maar wordt soms aangeraden. Je kunt een dergelijk rijbewijs verkrijgen bij de ANWB (NL) of bij jouw gemeente (BE). Het internationale rijbewijs is een extra bewijs en geen vervanging van het nationale rijbewijs. Je dient derhalve altijd jouw nationale rijbewijs mee te nemen.

Creditcard (borg)

Je dient in het bezit te zijn van een geldige creditcard met voldoende saldo. Een ‘Prepaid Creditcard’ (debit) is niet geldig of toegestaan als borg of betaalmethode. De creditcard dient altijd op naam van de huurder (hoofdboeker), tevens hoofdbestuurder van de auto te staan. Het autoverhuurbedrijf zal een bedrag ‘reserveren’ op de creditcard. Het exacte bedrag is op voorhand niet bekend. Bij het inleveren van de auto zal het ‘gereserveerde’ bedrag worden vrijgegeven.

Let op! Het kan enkele dagen duren voordat het bedrag niet meer zichtbaar is op de creditcard. Zonder creditcard is het niet mogelijk om een auto te huren.
Voor enkele luxe of speciale autotypes kunnen autoverhuurbedrijven vragen om een dubbele borg. Alle bestuurders dienen dan ook in het bezit te zijn van 2 verschillende creditcards op naam van de bestuurders.

Minimum leeftijd chauffeurs

Alle chauffeurs dienen als standaard minimaal 25 jaar oud te zijn.
Voor chauffeurs van 21 t/m 24 jaar geldt een andere dekking. Bij Alamo kun je kiezen voor de dekking “Gold Underage”.

Extra chauffeurs

Als standaard is één bestuurder verzekerd en inbegrepen in de huurprijs. Alleen goedgekeurde chauffeurs, die zijn vermeld op de huurovereenkomst, mogen de huurauto verzekerd besturen. Elke chauffeur moet zijn/haar rijbewijs laten zien op het moment van ophalen. Tenzij niet vooraf geboekt, worden er lokaal (hoge) kosten berekend voor extra bestuurders. Bij het ophalen van een auto in de staat California zijn meerdere bestuurders standaard meeverzekerd. In enkele staten (IL, NV & OR) is de echtgenoot/echtgenote tevens standaard meeverzekerd.

Huurperiode

Je kunt minimaal 1 dag en maximaal 62 dagen een auto huren. Wil je een auto huren voor een langere periode, dan dienen er twee reserveringen te worden gemaakt en krijg je derhalve ook twee vouchers.
Bij de huur van een auto wordt één dag beschouwd als een periode van 24 uur (etmaal). Wanneer de auto op dag één om 09.00 uur wordt opgehaald en op dag 2 om 09.00 uur weer wordt ingeleverd, wordt er één huurdag in rekening gebracht. Bij overschrijding van de overeengekomen huurperiode worden de extra uren of dagen lokaal in rekening gebracht. Datzelfde geldt indien je ter plaatse besluit de auto langer te huren. Je betaalt dan het lokaal geldende tarief welke los staat van onze touroperatortarieven.

Benzine

De tarieven zijn altijd exclusief benzine. Benzine is in Noord-Amerika aanzienlijk voordeliger dan in de Benelux. De huurauto wordt met een volle tank afgeleverd. Je dient de auto met dezelfde (volle) inhoud weer in te leveren bij het verhuurstation. Als je dit niet doet zal de verhuurmaatschappij de tank vullen tegen een vast tarief per gallon/liter. Dit bedrag zal worden afgeboekt van de creditcard.
Enkele dekkingen zijn inclusief één tank benzine waarbij de auto met een (bijna) lege tank kan worden ingeleverd. Dit betekent een stukje gemak, omdat je aan het einde van de reis niet naar een tankstation hoeft te zoeken. Let wel: eventuele benzine die je nog over hebt, wordt niet vergoed.
Let op! Bij huurperiodes van 1 à 2 dagen dien je bij het inleveren van de auto de benzinebon te overleggen. Na het tanken, bon bewaren en deze overhandigen aan de persoon die de auto inneemt.

Dekkingen/verzekeringen

Fully-Inclusive is inclusief

  • ongelimiteerd aantal kilometers/mijlen
  • één verzekerde bestuurder met een minimum leeftijd van 25 jaar; bij het ophalen van een auto in de staat California zijn meerdere bestuurders tevens als standaard meeverzekerd
  • geen eigen risico in de USA en Canada kent een eigen risico van CA$ 800 – 1500
  • CDW – Collision Damage Waiver
  • LDW – Loss Damage Waiver (diefstalverzekering)
  • WA Wettelijke aansprakelijkheid (staatsminimum)
  • EP – Extended Protection (aansprakelijkheidsverzekering tot $ 1.000.000)
  • lokale belastingen, luchthaventoeslagen en overige heffingen

Fully-Inclusive is exclusief:

  • toeslag voor extra bestuurder (standaard inbegrepen voor ophalen in de staat California)
  • afleverkosten (drop-off): geldt veelal niet voor de staten Florida & California en is geheel afhankelijk van het autotype, verhuurlocatie en autoverhuurbedrijf
  • Roadside Plus (RP)/Roadside Protection (RSP)
  • indien gewenst extra’s zoals kinderzitje, GPS, sneeuwkettingen, e.d.
  • Toll Pass Automatic/Toll Pass Device/Toll Pass Waiver

Alamo Gold is gelijk aan bovenstaande met als toevoeging:

  • additional drivers (extra bestuurders vanaf 25 jaar meeverzekerd)
  • volle tank benzine bij aanvang welke zo leeg mogelijk mag worden ingeleverd bij het terugbrengen van de huurauto (geldt niet voor ophalen New York City); dit is alleen bij 4 huurdagen of meer

Alamo Underage is gelijk aan Alamo Gold met als toevoeging:

  • additional underage drivers (extra bestuurders vanaf 21 jaar meeverzekerd)

WA – Wettelijke aansprakelijkheid (alleen staatsminimum)

De elementaire wettelijke aansprakelijkheidsverzekering maakt deel uit van elke autohuur en beschermt jou en elke goedgekeurde chauffeur, voor het geval je personen verwondt of eigendommen beschadigt, tot een limiet die per staat wordt bepaald. In tegenstelling tot Europa, waar wettelijke aansprakelijkheid tot een onbeperkt bedrag gedekt is, bepaalt elke individuele staat in de VS een minimum dekking die soms niet hoger is dan $ 10.000,-. Bij een aanrijding of letselschade is deze minimale dekking heel vaak niet voldoende.

EP – Extended Protection (Uitgebreide aansprakelijkheid)

EP (Extended Protection) verhoogt de dekking voor wettelijke aansprakelijkheid van het staatminimum tot een bedrag van $ 1.000.000,- per ongeval (bij een ongeluk met dodelijke afloop of verwondingen, wanneer je aangereden wordt door een onverzekerde of onderverzekerde chauffeur).

CDW – Collision Damage Waiver (Vrijwaring van schadebetaling bij aanrijding)

De CDW vrijwaart je voor financiële verantwoordelijkheid in geval van diefstal of schade, ongeacht wiens schuld het is vanaf de eerste dollar schade.

Beperkingen

Je mag met de huurauto vanuit Amerika naar Canada inrijden en vice versa. Het is echter niet toegestaan om naar of in Mexico te rijden. Er mag tevens niet op ongeplaveide wegen (off-road) worden gereden.

Afleverkosten (drop-off)

Indien je de auto in een andere plaats inlevert dan waar je de auto hebt opgehaald, is het mogelijk dat er daarvoor lokaal een bedrag in rekening wordt gebracht. Deze afleverkosten (drop-off) zijn nooit inbegrepen bij de huursom die je in Nederland vooruit hebt betaald. Bij de reservering wordt door ons het, op dat moment bekende, bedrag meegedeeld welke je ter plaatse dient af te rekenen. Het bedrag is afhankelijk van de afstand tussen het ophaalstation en het afleverstation en varieert van $ 50,- tot $ 500,- + lokale belastingen.

Er zijn uitzonderingen op de regel, zoals bijvoorbeeld de staten Florida & California. Als je de auto binnen de staat elders inlevert dan zijn er veelal geen afleverkosten. Ook zijn er uitzonderingen als je de auto in California ophaalt en in Nevada of Arizona inlevert en andersom, want dan zijn er veelal geen extra kosten. Uitzonderingen op deze regel zijn seizoensgebonden en grote, speciale & luxe auto’s.
Het is bij bepaalde autoverhuurbedrijven en geselecteerde locaties ook mogelijk om een huurauto in Amerika op te halen en deze in Canada in te leveren. Je betaalt hiervoor tevens lokaal afleverkosten.

Ophalen van de huurauto

Bij het ophalen van de huurauto houd je de volgende documenten gereed:

  • je autohuurvoucher met bevestigingsnummer (confirmation)
  • je geldig NL/BE rijbewijs en dat van de eventuele extra bestuurders
  • je creditcard (op naam van de hoofdboeker/bestuurder)
  • je paspoort

Baliepersoneel van veel autoverhuurbedrijven werkt deels op commissiebasis en dat betekent dat men probeert om lokaal extra’s aan te bieden. Zeker aan een grotere auto en (reis)verzekeringen wordt extra geld verdiend. Hoe vermoeid je misschien ook bent van de reis, lees het huurcontract goed door en zet geen paraaf of handtekening bij iets dat je niet wenst. Soms geeft een medewerker het niet aan en laat hij/zij de klant tekenen voor een ongewenst product. Let daarom altijd goed op de afrekening welke wordt geprint op het huurcontract. Al is de “BALANCE” (eindbedrag) $ 0,- lees dan verder en kijk of er niets van de creditcard achteraf wordt afgeschreven, zodat de balance op voorhand automatisch $ 0,- lijkt.

Ondanks de vele waarschuwingen op voorhand gebeurt het regelmatig dat er bij terugkomst een bedrag van de creditcard is afgeschreven. Achteraf reclameren in Nederland is niet mogelijk, het huurcontract lokaal is bindend. Let er echter op dat extra’s die reeds bij het betaalde huurbedrag zijn inbegrepen wel op het huurcontract (rental agreement) worden vermeld. Wij raden je aan om het huurcontract en de bonnen altijd te bewaren.

Kijk ook vóór het uitrijden de auto goed na op eventuele gebreken. Laat bestaande gebreken (bijvoorbeeld een krasje) op het contract aantekenen en controleer of alles compleet is: krik, dopsleutel en reservewiel.

Calamiteiten: Vervelend genoeg komt het wel eens voor dat baliepersoneel onbeschoft kan worden als zij beseffen niets extra’s te kunnen verdienen. Voorbeelden hiervan zijn dat mensen bang worden gemaakt dat zij de huurauto niet meekrijgen zonder bijbetaling, dat de koffers absoluut niet in de auto passen of dat je moet bijbetalen voor verzekeringen. Laat je niet misleiden! Verzekeringen zijn altijd als basis vanuit Europa compleet gedekt en bevestigd (zie offerte en voucher). Als je er met de baliemedewerker niet uitkomt vraag dan naar de location manager of supervisor. Dit schrikt veelal af en je krijgt over het algemeen waar je recht op hebt. Ga nooit akkoord met onterechte toeslagen!  In dergelijke situaties zijn wij 24/7 telefonisch bereikbaar op + 31 (0) 629620620.

Eventuele calamiteiten/klachten dienen altijd direct ter plaatse behandeld en opgelost te worden. Wij als American Vacation dienen direct de mogelijkheid te krijgen om te assisteren bij eventuele calamiteiten/klachten. Meldingen achteraf zijn voor ons moeilijk te controleren en over het algemeen niet meer op te lossen.

Inleveren van de huurauto

Bij het ophalen van de huurauto ontvang je een huurcontract welke je ondertekent. Bij het inleveren van de auto ontvang je een (eind)afrekening. Controleer de afrekening goed en laat je eventuele extra bedragen direct uitleggen. Bij terugkomst kunnen onterechte kosten niet worden verhaald. Je neemt dus een bepaald risico als je de auto even snel inlevert of sleutels in een brievenbus gooit. Bewaar altijd alle gegevens.
Let op! Bij huurperiodes van 1 á 2 dagen dien je bij het inleveren van de auto de benzinebon te overleggen. Na het tanken, bon bewaren en deze overhandigen aan de persoon die de auto inneemt.

Restitutie

Op (gedeeltelijk) ongebruikte vouchers, huurdagen en benzine wordt geen restitutie verleend. Ook wanneer je de auto eerder inlevert dan overeengekomen wordt geen restitutie verleend en bij eventuele (vlucht)vertragingen zul je moeten bijbetalen.
Indien je de auto niet kunt huren vanwege het feit dat je niet over de juiste/complete documenten beschikt bij het in ontvangst nemen van de auto wordt er tevens geen restitutie verleend.
Dit alles ondanks mogelijke mondelinge toezeggingen van een lokale medewerker. Lokaal is men immers vaak niet op de hoogte van de voorwaarden die internationaal worden gehanteerd.

Roadside Plus (RP) / Roadside Protection (RSP)

Je kunt overwegen om ter plaatse het Roadside Plus (RP)/Roadside Protection (RSP) af te sluiten. Dit dekt o.a. hulp als je de sleutels kwijt bent, sleutels in het voertuig hebt laten zitten, verwisselen van een lekke band (als je dit zelf niet wilt/kunt doen), lege accu, het brengen van benzine als je onderweg zonder zit en nog enkele andere zaken. Als je jezelf er prettiger bij voelt kun je deze extra dekking lokaal afsluiten. Deze extra dekking is dus niet verplicht!

Kinderzitje

Wettelijk is het verplicht dat kinderen van circa 6 jaar en jonger in de auto gebruikmaken van een kinderzitje. Leeftijd of lengte verschillen per staat/provincie. Een kinderzitje kan lokaal bij de autoverhuurder worden gehuurd, de beschikbaarheid hiervan is op voorhand niet te garanderen.
Tip! Zeker als je langer dan 2 weken in Noord-Amerika een auto huurt kun je overwegen om ter plaatse in een warenhuis een nieuwe te kopen. Je betaalt dan veelal minder dan wanneer je het ter plaatse huurt bij het autoverhuurbedrijf.

Tolwegen:

In enkele delen van Noord-Amerika vind je tolwegen. Hier dien je bij bemande of onbemande loketten tol te betalen d.m.v. contant geld. Het advies is om altijd enkele losse Dollars bij je te hebben. Bij de bemande loketten kunnen ze veelal wisselen tot biljetten van $ 20,-.
Ook wordt er steeds vaker gebruikgemaakt van elektronische tolwegen waarbij met een transponder of d.m.v. kentekenregistratie wordt gewerkt. Het autoverhuurbedrijf heeft hiervoor speciale afkoop opties genaamd ‘Toll Pass Automatic’ en ‘Toll Pass Waiver’. Meer informatie kun je opvragen bij het autoverhuurbedrijf.

Navigatiesysteem:

In de huurauto is niet standaard een navigatiesysteem inbegrepen of aanwezig. Opties zijn:

  • steeds vaker beschikt men over een Smartphone/Tablet en hiervoor zijn goede navigatiesystemen te koop; deze werken veelal op GPS en niet op Data (hoge kosten in het buitenland); merken zoals TomTom, Sygic, Navigon, CoPilot GPS en meer (voor informatie en tarieven zie je eigen App Store)
  • je kunt een bestaande GPS Systeem (TomTom, Garmin e.d.) upgraden met een gewenste kaart/regio
  • je kunt deze ter plaatse kopen (een nieuw navigatiesysteem heb je al voor circa $ 75)
  • je kunt deze ter plaatse huren bij het autoverhuurbedrijf tegen veelal hoge kosten

Wijzigingen voorbehouden

Alle in dit document vermelde informatie omtrent lokale tarieven, achterlatingskosten, verzekeringspremies en verzekeringsvoorwaarden kunnen zonder voorafgaande kennisgeving door de verhuurder of onder invloed van lokale wetgeving worden gewijzigd. Bestudeer dus altijd grondig het huurcontract dat je ter plaatse ontvangt.

Boetes

Het kan voorkomen dat je tijdens de reis een verkeersovertreding begaat. De meest voorkomende boetes zijn voor snelheidsovertredingen, niet voldoen van tolgeld, fout parkeren e.d. Geef bij inleveren van de auto altijd aan dat je een boete hebt gekregen en lever de bon in. De kosten zullen dan met je verrekend worden.
Soms ben je je er niet van bewust dat je een verkeersovertreding hebt begaan en wordt deze bij de verhuurder gemeld door de belanghebbende instantie en gekoppeld aan jouw dossier. In dat geval zal de verhuurder de invordering verwerken. Het kan zijn dat dit enige tijd na terugkeer nog gebeurt. Je wordt hierover door de verhuurder op de hoogte gebracht. Indien mogelijk zullen de kosten voor de overtreding van de creditcard afgeschreven worden. Soms kan dit niet en word je geïnformeerd over een boete op jouw naam, zodat je kunt zorgen voor betaling van de boete aan de betreffende instantie. Sommige verhuurders rekenen administratiekosten voor de afwikkeling van de betaling van boetes.

Schade/calamiteiten

Hulp voor onderweg is 24/7 beschikbaar via het telefoonnummer dat op het huurcontract staat. In geval van ernstige technische mankementen zal het autoverhuurbedrijf de auto zo snel mogelijk proberen te vervangen. Schade aan de auto dient altijd direct aan het autoverhuurbedrijf kenbaar gemaakt te worden.
Wanneer je betrokken bent bij een aanrijding moet je altijd de politie bellen en tevens het autoverhuurbedrijf berichten. Als de auto niet erg beschadigd is en je hoeft de auto niet om te ruilen zorg er dan voor dat je direct een melding maakt bij het autoverhuurbedrijf en sta erop bij het terugbrengen dat men van de melding een rapport opmaakt. Dit dient te gebeuren in het gebouw van het autoverhuurbedrijf en niet door degene die de auto “buiten” inneemt. Vraag altijd om een kopie van het rapport en de gemaakte correspondentie.

Muziek onderweg

Luister onderweg naar onze favoriete Amerikaanse hits. Beluister onze lijst Creating Stories in Amerika onder het account Creating Stories. Met je smartphone kun je de lijst (ook zonder betaald account) inzien en beluisteren. Bij sommige huurauto’s kun je, bijvoorbeeld via bluetooth of een usbkabel, het geluid koppelen aan de speakers in de auto. Geniet van de muziek terwijl je door de prachtige omgeving van Amerika rijdt. Tip! Download deze lijst vooraf met betaald spotify account.

In geval van nood (calamiteit) neem je direct contact op met 911. Tevens neem je contact op met de alarmcentrale van jouw reisverzekering en/of zorgverzekeraar. Zij staan je bij indien je terug moet keren, bij ziekenhuisopname of anderszins ernstige situatie.

In geval van een natuurramp (denk dan aan bosbranden, een aardbeving of orkaan) zijn de lokale autoriteiten de eerste bron van informatie en leidend. Tevens kunnen de accommodatieverschaffers en vertegenwoordigers je lokaal van actuele informatie voorzien.

Bij vragen, problemen, misverstanden en/of klachten betreffende de reiscomponenten (accommodatie, autohuur, vluchten e.d.) dien je in eerste instantie direct contact op te nemen met de betreffende vertegenwoordiger of het managementbedrijf in Noord-Amerika. De naam en het telefoonnummer vind je bij de reisbescheiden op de desbetreffende voucher.

De vertegenwoordiger of het managementbedrijf zal er voor zorgen dat je vraag, klacht en/of probleem direct wordt behandeld. Noteer altijd de naam van de persoon of personen die je lokaal hebt gesproken!

Indien het probleem, misverstand en/of klacht na contact met onze vertegenwoordiger of het managementbedrijf niet is verholpen dien je altijd telefonisch contact op te nemen met American Vacation. In dergelijke situaties zijn wij 24/7 telefonisch bereikbaar op ons noodnummer +31 (0) 683447642. Wij zullen je altijd vragen naar de naam van de persoon of personen die je reeds hebt gesproken.

Wij als American Vacation dienen direct de mogelijkheid te krijgen om te assisteren bij eventuele calamiteiten of klachten ter plaatse. Meldingen van calamiteiten/klachten achteraf zijn voor ons moeilijk te controleren en over het algemeen niet meer op te lossen.

Wij zijn niet aansprakelijk voor eventueel lokaal gemaakte kosten zoals telefoon-, verblijf- of andere kosten bij vertragingen en wijzigingen. Neem hiervoor tevens contact op met de reis- en/of annuleringsverzekering.

Voor op eigen initiatief niet genoten overnachtingen, autohuur, excursies en/of attracties e.d. wordt geen restitutie verleend, dit alles ondanks mogelijke mondelinge toezeggingen van een lokale medewerker. Lokaal is men immers vaak niet op de hoogte van de vele voorwaarden die internationaal door de Touroperators worden gehanteerd.

Vertragingen:

Vluchtvertragingen kunnen ontstaan door o.a. stakingen, drukte in het luchtruim, technische storingen, weersomstandigheden of andere situaties van overmacht. Deze oorzaken kunnen ook tot gevolg hebben dat je de aansluitende verbindingen mist. In alle gevallen aanvaardt American Vacation geen verantwoordelijkheid voor de hierdoor ontstane gevolgen.

Bij eventuele vluchtvertragingen en/of vluchtannuleringen dien je altijd direct een medewerker van de luchtvaartmaatschappij te benaderen. Binnen 24 uur voor vertrek dien je dan, naast telefonisch contact te hebben gezocht met de luchtvaartmaatschappij, naar de balie van de luchtvaartmaatschappij op de luchthaven te gaan. De luchtvaartmaatschappij zal ervoor zorgdragen dat je op de eerstvolgende beschikbare vlucht mee kunt, zij hebben namelijk vervoersplicht.

Bij langdurige vertragingen waarbij je later dan middernacht arriveert, dien je altijd een melding te maken. Je dient de autoverhuurder, hotel of accommodatieverschaffer te bellen en te melden dat je later zult arriveren. Indien zij geen melding ontvangen is de kans groot dat zij het gehele verblijf annuleren. Het telefoonnummer vind je op de voucher. Voor op eigen initiatief niet genoten huurdagen en overnachtingen wordt geen restitutie verleend. Hiervoor kun je contact opnemen met de reis- en/of annuleringsverzekering. Autoverhuurbedrijven behouden de reservering veelal gedurende 1 tot 2 uur vast na de oorspronkelijke ophaaldatum en -tijd.

Op onze pagina ‘Camperhuur’ kun je terecht voor losse camperhuur in Amerika. Hier vindt je tevens informatie over de verhuurders, campertypes, locaties, ophaal- en inlevertijden, verzekeringen en voorwaarden.

Voordat je aan een camperreis mag beginnen na een intercontinentale vlucht is een eerste overnachting verplicht. Dit is een voorwaarde van de camperverhuurders. Geen ramp, want na een lange vlucht ben je er vast aan toe om lekker bij te komen in een accommodatie, zodat je na een goede nachtrust ontspannen kunt beginnen aan de camperreis. Ons advies is om zowel voor- als na de camperhuur minimaal 1 overnachting te plannen.

Rijbewijs:

Je kunt gewoon een camper huren en besturen met een Nederlands/Belgisch rijbewijs B/E. Een internationaal rijbewijs is normaal gesproken niet verplicht (m.u.v. camperhuur bij de verhuurders Apollo en Star RV). Het kan handig zijn om deze mee te nemen omdat het een vertaling van je eigen rijbewijs is. Je kunt er een aanschaffen bij de ANWB winkel.

Vervoer naar camperlocatie / transfer:

Een aantal camperverhuurders verzorgen een shuttleservice van je (airport)hotel of vanaf de luchthaven naar het camperverhuurstation (bij enkele maatschappijen is dit niet gratis). Dit geldt voor zowel de heenweg als de terugweg. Op het voucher staat vermeld of in jouw geval de shuttleservice inclusief of exclusief is.

Wanneer je gebruik wilt maken van de aangeboden service en wanneer deze is inbegrepen, heeft de verhuurder de hotel/verblijfsgegevens nodig in verband met de transfer.

De transferservice geldt meestal tot het middaguur (m.u.v. enkele locaties). Indien je geen afspraak maakt of het tijdstip is buiten de reguliere service kan het zijn dat je op eigen gelegenheid (en kosten) naar het verhuurstation moet gaan.

Als je op eigen gelegenheid naar de verhuurlocatie gaat dan raden wij je aan bij het hotel te informeren wat de mogelijkheden zijn. Vaak is een taxi de gemakkelijkste en snelste manier, maar in andere gevallen is het openbaar vervoer ook een goede optie.

Campervoucher:

Op de campervoucher staan belangrijke gegevens m.b.t. de camperreservering. Denk hierbij aan: referentienummer, persoonsgegevens, boekingsnummer van de camperverhuurder, adres- en telefoongegevens van de ophaal- en inleverlocatie, het campertype, welke zaken inclusief zijn, welke zaken exclusief zijn en welke kosten je ter plaatse dient te betalen.

Ophaaltijd van de camper:

Hoewel de reservering bij de verhuurder bekend is wilt de verhuurder toch graag van te voren weten hoe laat je de camper ophaalt. Maak daarom altijd een afspraak met de camperverhuurder voor je aankomsttijd. Graag deze tijd 24 á 48 uur voor het ophalen telefonisch doorgeven. Je maakt een afspraak waar en wanneer je opgehaald wordt (mits de transfer inclusief is). Wanneer je op eigen gelegenheid naar het verhuurstation gaat, meldt dit vooraf óók en maak een afspraak hoe laat je terecht kunt.

Ophalen van de camper:

Gebruikelijk is dat het uitgeven van de campers pas begint na 13.00 uur en dit kan uitlopen tot het eind van de middag. In enkele gevallen kun je de camper al in de ochtend ophalen.

Houd er rekening mee dat de uitgifte van campers tijdrovend kan zijn en zeker in het hoogseizoen kunnen er wachttijden ontstaan. Er wordt geen restitutie gegeven voor wachttijden.

Bij het ophalen van de camper worden de administratieve zaken met je afgewikkeld. Het contract wordt met je doorgelopen. Het is belangrijk dat iedereen die wilt rijden aanwezig is bij het ophalen van de camper, omdat iedere bestuurder het contract mede ondertekent.

Er wordt een kopie van het rijbewijs gemaakt van alle bestuurders. De hoofdhuurder dient in het bezit te zijn van een geldige creditcard met voldoende saldo welke zal worden gebruikt voor het verrekenen van de borg. Een ‘Prepaid Creditcard’ (debit) is niet geldig.

Hierna krijg je een uitleg van circa 30 – 60 minuten over de werking van de camper. Dit kan zijn in de vorm van een persoonlijke rondleiding door een medewerker of door middel van een instructiefilm.

Ook al kan het soms erg druk zijn op de ophaallocatie, het is belangrijk dat je de tijd neemt voor deze uitleg en uiteraard voor het doorlezen van het contract. De voorwaarden in dit contract ter plaatse zijn bindend.

Voor uitgifte wordt de camper schoongemaakt, gecontroleerd en onderhouden voor een volgende trip. Wij raden je aan om bij het ophalen van de camper ook alert te zijn, dit helpt mogelijke ergernissen onderweg te voorkomen.

Hieronder een aantal tips welke je kunt gebruiken wanneer je de camper gaat controleren.

  • Stel rustig alle vragen die je hebt, voordat je vertrekt en vraag om een goede demonstratie. Laat ook de apparatuur op werkzaamheid testen.
  • Neem de tijd om zelf ook even zaken als kranen, lampjes, sloten, deurtjes e.d. na te lopen. Indien de koelkast reeds aan is, laat deze dan even demonstreren en/of controleer deze zelf. Check ook de waterafvoerslang op eventuele lekkages.
  • Als iets onverhoopt niet goed werkt, geef dit dan ter plaatse aan zodat de verhuurder het voor je kan herstellen en laat een aantekening maken op het contract voordat je tekent. Dit geldt ook voor beschadigingen aan de binnen- of buitenkant. Zorg dat deze geregistreerd worden.
  • Controleer de ruiten op scheurtjes en/of putjes.
  • Maak foto’s van de binnen- en buitenkant van de camper.
  • Is de inventaris compleet? Zie kopje inventaris.
  • Ligt er een handboek in de camper? Hierin staat de werking van apparatuur beschreven en (technische uitleg) en de controles die je moet uitvoeren tijdens de reis.
  • Sommige dingen worden pas duidelijk na het in gebruik nemen. Als er onverhoopt een probleem aan het licht komt ná vertrek, ga dan indien mogelijk toch terug naar de verhuurder, zodat het opgelost kan worden. Neem in ieder geval altijd contact op om melding te doen en te overleggen wat een mogelijke oplossing kan zijn. Vaak is een oplossing simpel. Je kunt contact opnemen met het gratis ‘tollfree’ nummer dat door verhuurders wordt meegegeven voor hulp en bijstand onderweg.

Staat van de camper:

Enkele verhuurders bieden campers aan die zo goed als nieuw zijn. Andere verhuurders hebben campers in de vloot die al meerdere jaren in gebruik zijn. Normale gebruikssporen zijn daarom onvermijdelijk. Uiteraard hoort de camper in een goede conditie te zijn waarin je een heerlijke campervakantie kunt maken. Dat is natuurlijk de taak van de verhuurder.

Er kunnen (kleine) gebreken zijn ontstaan tijdens eerdere huurperiodes die niet gemeld zijn en/of die bij een reguliere check over het hoofd gezien zijn omdat ze in stilstand niet opvallen. Over het algemeen zijn dat mankementen die eenvoudig verholpen kunnen worden. Wanneer je deze mankementen ontdekt tijdens het rijden van de camper kun je dit uiteraard melden bij de verhuurder.

Tijdens het rijden zijn geluiden die ontstaan door rammelende rekjes, deurtjes of laatjes onvermijdelijk. Dit heeft weinig te maken met de conditie van de camper zelf. Berg alle losliggende of bewegende onderdelen op en zet kastjes en laatjes eventueel tijdelijk vast met een stukje karton, een touwtje of tie-wrap. Mocht het probleem een storende factor blijven, neem dan even contact op met de verhuurder. Ook serviesgoed kan aardig rammelen. Neem een paar antislipmatjes mee om het rammelen van serviesgoed tijdens het rijden tegen te gaan.

Meld ook kleine gebreken (eventueel achteraf) bij de verhuurder, zodat voorkomen kan worden dat een volgende huurder er dezelfde hinder van heeft. Op deze manier blijft er altijd aandacht voor de staat waarin een camper zich bevindt en kan de kwaliteit gewaarborgd blijven, zodat een camperreis voor iedereen een plezierige ervaring is.

Onderhoud:

Campers die meegegeven worden zijn natuurlijk onderhouden en voorbereid op de reis. Uiteraard hoort de camper ook goed onderhouden te worden tijdens de reis, wanneer je deze in gebruik hebt. Als je gaat tanken wordt door veel verhuurders gevraagd om even de bandenspanning en het oliepeil te controleren.

Ook al ben je heel handig in het sleutelen aan een auto, je mag zelf geen reparaties uitvoeren aan de camper. In de regel zul je ook geen gereedschap meekrijgen. Het kan handig zijn zelf een gereedschapssetje mee te nemen om een los getrild schroefje aan te draaien. Voor grotere reparaties moet je echt assistentie vragen bij de verhuurder.

Upgrade/downgrade:

Campers worden in een specifieke categorie geboekt waarin de lengte en het aantal slaapplaatsen vastligt. Het komt soms voor dat het geboekte campertype er om wat voor reden dan ook niet is. Een reden kan zijn dat de huurder voor je een ongeluk of aanrijding heeft gehad of dat er een mechanisch/technisch probleem geconstateerd is bij het controleren van de camper. De verhuurder zal dan met een goed voorstel komen en je een andere camper aanbieden. Deze moet minimaal dezelfde maat/categorie zijn of er wordt een groter type beschikbaar gesteld zonder meerkosten. De indeling kan daardoor wel afwijken. Er worden geen vergoedingen gegeven voor extra brandstof, campingkosten e.d. gedaan indien een groter type wordt meegegeven. Als het alternatief een kleiner type zou zijn, zal dit in overleg met jou zijn en wordt een restitutie op de huurprijs aangeboden.

Als je een camper in de categorie ´Run of Fleet´ hebt geboekt is voor je vertrek niet duidelijk welk type je gaat krijgen. Dit bepaalt de verhuurder. Het type is altijd geschikt voor het aantal personen dat bij boeking is opgegeven. Het is niet mogelijk vooraf een type of indeling te garanderen.

Indeling:

De indeling van de camper kan variëren, dit hangt af van het bouwjaar of merk van de camper. Een indicatie van de bed afmetingen vind je op de website van de desbetreffende camperverhuurder.

Inventaris:

Handdoeken, lakens, maar ook pannen, borden, bestek e.d. zijn inbegrepen. Zaken die onmisbaar zijn tijdens je camperreis natuurlijk! Tenzij anders afgesproken zijn inventarispakketten bij de camperhuur gereserveerd voor het aantal personen in de reservering. Dit staat op de boekingsbevestiging en op de voucher die je ontvangen hebt.

Niet iedere verhuurder gaat op dezelfde manier om met de uitgifte van inventarispakketten.

Het kan zo zijn dat de inventaris al klaar staat in de camper, in andere gevallen krijg je deze aan de balie of kun je deze uit een depot halen. Dit is afhankelijk van het beleid van de verhuurder. De hoeveelheid en/of kwaliteit kan per verhuurder per locatie anders zijn.

Het is bij het ophalen van de camper belangrijk te controleren of de inventaris compleet is. Mochten er belangrijke zaken ontbreken die ondanks navraag niet beschikbaar zijn, zal de verhuurder adviseren deze spullen in een supermarkt aan te schaffen. Bewaar de bonnetjes dan om deze bij het inleveren van de camper in te dienen voor restitutie. Items die niet standaard in het inventarispakket inbegrepen zijn worden uiteraard niet vergoed.

Uit persoonlijke ervaring van onze medewerkers willen wij de volgende tips meegeven:

  • Hoeslakens met elastieken randen kunnen handig zijn om mee te nemen. Vaak krijg je een normaal laken als onderlaken, dat nogal kan schuiven over de matrassen.
  • Neem wat extra (oude) handdoeken mee. Je krijgt er standaard maar 1 of 2 mee en dit is niet genoeg voor de hele reis. Gebruik ze aan het eind van de reis om de camper te dweilen en gooi ze daarna gewoon weg. Dit scheelt bagage op de terugweg die je kunt opvullen met leuke souvenirs!
  • Neem een plastic tafelkleed mee of schaf deze ter plekke aan. Op bijna alle campingplekken staat een camping/picknicktafel, zodat je lekker buiten kunt eten op een schone tafel.
  • Neem plastic handschoenen mee voor het aansluiten en loskoppelen van de rioolaansluiting van de camper.

Extra items:

Het kan zijn dat je bepaalde extra items vooraf in Nederland bij de boeking hebt aangevraagd: een kinderzitje, campingstoeltjes of fietsen bijvoorbeeld. Beschikbaarheid is een preferentie en géén garantie. Extra items betaal je ter plaatse bij het ophalen van de camper.

Het is niet altijd mogelijk om extra items vooraf te reserveren en soms is ter plekke pas duidelijk wat aangeboden wordt of beschikbaar is. De kwaliteit van gehuurde items is over het algemeen vrij basic en niet van hoogwaardige kwaliteit.

Tip! In de grote en zeer uitgebreide supermarkten kun je allerlei extra items kopen die niet inbegrepen of voorradig zijn en die je wel graag wilt gebruiken in de camper. Bijvoorbeeld extra (wijn/bier)glazen, koffiezetapparaat, broodrooster, een goede koeken-/bakpan, campingstoeltjes e.d. De huur van campingstoeltjes is nagenoeg even duur als een campingstoeltje in de supermarkt kopen.

Aanvullende servicepakketten (‘peace of mind’):

Sommige verhuurders hebben speciale servicepakketten die ter plekke aangeboden worden. Op de boekingsbevestiging en bij de verhuurderinformatie staat waarvoor je verzekerd bent en welke eigen risico’s er zijn. American Vacation is niet op de hoogte van de inhoud en de kosten van dit soort lokale servicepakketten of aanvullende verzekeringen die ter plaatse nog aangeboden worden. Deze pakketten worden als service aangeboden met als oogpunt ‘peace of mind’ tijdens de reis. De pakketten kunnen het volgende inhouden: vergoeding van kosten als je jezelf buitensluit, extra schoonmaakservice, sleepkosten, jumpstart e.d. Soms kan het servicepakket enigszins ‘dwingend’ aangeboden worden, maar het is absoluut niet verplicht om een pakket af te sluiten. Voor normaal gebruik heb je deze aanvullende pakketten ook niet nodig. Of je uiteindelijk gebruik maakt van een dergelijke dienst is geheel je eigen keuze.

Bij enkele verhuurders kun je ter plaatse extra verzekeringen afsluiten om het eigen risico af te kopen. Het kan zijn dat deze verzekeringen overeenkomen met de ANWB No Risk Camperverzekering. Om te voorkomen dat je dubbel verzekerd bent is het aan te raden de voorwaarden van de No Risk Camperverzekering te vergelijken met de voorwaarden van de extra verzekering.

Waarborgsom:

Het camperverhuurbedrijf zal bij het ophalen of registratie vragen om een borgsom d.m.v. een afdruk van de creditcard. Het camperverhuurbedrijf zal een bedrag ‘reserveren’ op de creditcard. Het bedrag wordt vaak (tijdelijk) gereserveerd en is dus niet voor andere uitgaven beschikbaar tijdens de reis. Bij het inleveren van de camper zal het ‘gereserveerde’ bedrag, zolang er geen gebreken zijn geconstateerd, worden vrijgegeven.

Sommige verhuurders berekenen een percentage aan transactiekosten voor borgbetalingen per creditcard. American Vacation is niet aansprakelijk voor dit soort transactiekosten. Mogelijk koersverschil kan ontstaan door eventuele tussentijdse koerswijzigingen tijdens de reis. Reclamaties zijn niet mogelijk.

Let op! Het kan enkele dagen duren voordat het bedrag niet meer zichtbaar is op de creditcard. Je dient in het bezit te zijn van een geldige creditcard met voldoende saldo. Een ‘Prepaid Creditcard’ (debit) is niet geldig of toegestaan als borg of betaalmethode.

Tip! Verhoog tijdelijk de limiet van de creditcard met het oog op mogelijk onverwachte uitgaven naast de soms hoge uitgave van het bedrag aan borg. Is de creditcard geactiveerd voor gebruik buiten Europa? Dit kun je zelf via je eigen bank (online) regelen.

Eigen risico:

De meeste verhuurders hanteren een eigen risico, ook al heb je de volledige verzekering afgesloten. Dit eigen risico is van toepassing per gebeurtenis en ongeacht schuldvraag. Hoe hoog het eigen risico is, staat omschreven op de website bij de verhuurdersinformatie en is in de meeste gevallen ook terug te vinden op de boekingsbevestiging. Schades ontstaan het vaakst op onverharde wegen, wegen zonder nummer, verboden gebieden, door bevriezing, aan ruiten en aan de onderkant of de bovenkant. Deze schades vallen in de meeste gevallen buiten het standaard eigen risico en hiervoor zullen eventuele extra kosten in rekening gebracht worden. In de voorwaarden per camperverhuurder kun je nalezen welke schades vallen onder het eigen risico en welke niet. Overleg bij twijfel altijd met de verhuurder.

Tip! Je kunt je eigen risico afkopen vanuit Nederland door via American Vacation een Campercascoverzekering (Europeesche Verzekeringen) af te sluiten. Je kunt deze verzekering tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek via American Vacation afsluiten.

Calamiteiten / Hulp onderweg:

Camperverhuurders hebben een roadservice of travelers assistance die tijdens de reis gebeld kan worden bij vragen of om te assisteren bij het verhelpen van mogelijke problemen onderweg. Bij de uitgifte krijg je het gratis ‘toll free’ telefoonnummer mee waarop de verhuurder tijdens de reis te bereiken is.

Indien je onderweg (mechanische) problemen hebt met de camper of de apparatuur in de camper, of je hebt klachten, is het belangrijk dat je deze onderweg zo spoedig mogelijk kenbaar maakt aan de verhuurder. De verhuurder zal er alles aan doen om het probleem zo spoedig mogelijk te verhelpen. Dit kan zijn door je telefonisch van advies te voorzien, een monteur te sturen of je te verwijzen naar een garagebedrijf in de buurt. In geval van een ongeval is een politierapport altijd belangrijk voor de camperverhuurder.

Indien de problemen een mechanische storing betreffen van de essentiële/primaire onderdelen van de camper zal bij een storing die langer dan 12 uur duurt getracht worden zo snel mogelijk een vervangende camper of vervangend vervoer en verblijf te regelen. Niet alle storingen (bijvoorbeeld koelkast, cruise control, airco, magnetron e.d.) zijn gedekt om voor deze regeling in aanmerking te komen. In overleg met jou wordt naar een acceptabele oplossing gezocht.

Een verhuurder dient altijd in de gelegenheid gesteld te worden eventuele problemen op te lossen. In dergelijke gevallen wordt er verwacht dat je bijdraagt aan een passende oplossing. Kaart je de problemen achteraf pas aan, is de kans groot dat de klacht wordt afgewezen of slechts een kleine vergoeding voor eventueel ongemak wordt geboden.

Indien je probleem, misverstand en/of klacht na contact met de camperverhuurder niet is verholpen, neem dan altijd telefonisch contact op met American Vacation. In dergelijke situaties zijn wij 24/7 telefonisch bereikbaar op ons noodnummer +31 (0) 629620620. Wij zullen altijd vragen naar de naam van de persoon of personen die je reeds hebt gesproken.

Bagage:

Ook al is een camper groot en heeft het de nodige opbergruimte, toch is het prettig om met opvouwbare tassen te reizen. In de campers is niet altijd voldoende ruimte voor meerdere harde koffers, zeker in de kleinere campertypes. Soms kunnen koffers achtergelaten worden bij het verhuurstation, dit is echter geheel op eigen risico.

Camperfaciliteiten:

In de camper kun je behalve reizen en slapen, ook koken, eten koel houden in de koelkast en vriesvak en douche en toilet gebruiken. De meeste campers zijn selfsupporting. Dit houdt in dat je niet aangesloten hoeft te zijn op watertoevoer of het elektriciteitsnet om de faciliteiten van de camper te kunnen gebruiken (met uitzondering van airco en magnetron). In sommige gevallen is daarvoor een generator (tegen betaling) beschikbaar waardoor je ook deze faciliteiten kunt gebruiken en eventuele accu’s van telefoon, fotoapparatuur, batterijen of laptop op kunt laden.

De airco en heater zorgen ervoor dat de temperatuur in de camper geregeld kan worden. De verwarming werkt op propaan. Het vullen van de propaantank kun je laten doen bij grotere benzinestations of particuliere campings. Bij normaal gebruik hoef je tijdens een gemiddelde reis pas voor het inleveren de propaantank te vullen. Bij intensiever gebruik kun je dit onderweg desnoods nogmaals doen.

Via een indicatiepaneel kun je precies zien hoe het gesteld is met de accu, vers en afvalwater en het propaan, zodat je weet of je actie moet ondernemen.

Het voltage in de camper is 110 volt. Veel apparaten als laptops en fototoestellen kunnen gewoon opgeladen worden. Apparaten als föhns en scheerapparaten hebben een omvormer nodig. Ook heb je voor het gebruik van stopcontacten een Amerikaanse stekker nodig. Tijdens het rijden kan apparatuur ook via de zogenaamde sigarettenaansteker (12V) opgeladen worden.

Op campings zonder faciliteiten (meestal in nationale parken of state parks) kun je zo goed als altijd het afvalwater dumpen en vers water tanken. Op particuliere campings kun je kiezen voor een full-hook up plek. Hier kun je bij je eigen standplaats de camper aansluiten op het elektriciteitsnet, water vullen en het afvalwater lozen. Afhankelijk van je wensen kies je een camping uit die bij jouw reisstijl past en kun je gebruik maken van de overige faciliteiten van de campings zoals douches, zwembad, wasserette, winkel, internet e.d. Wij adviseren deze twee soorten campings af te wisselen om optimaal te genieten van de mogelijkheden, faciliteiten en de omgeving.

Tip! Dump eerst het afvalwater van het toilet (black water), waarna je de sewerhose ‘schoon’ spoelt met het afvalwater van de douche en wasbak (grey water). Gebruik plastic of latex handschoenen wanneer je het afvalwater dumpt.

Gebruik bij het vullen van de watertanks de waterslang en niet de slang die gebruikt wordt voor het schoonspoelen van de sewerhose. Het water in de leidingen van de camper is in principe niet geschikt voor consumptie.

Campings:

Campings zijn er in alle soorten en maten. Sommige met volledige faciliteiten, sommige heel eenvoudig en midden in de natuur. Het leuke van camperreizen is het vrijheid-blijheid gevoel en pas onderweg te weten waar je terecht komt. Je bent dan ook zelf verantwoordelijk voor de campings en staanplaatsen.

Tijdens de reis zul je bij visitor centers en kiosken ongetwijfeld nog de nodige campingsuggesties vinden. Ook zijn er vele ‘apps’ die gedownload kunnen worden voor smartphones of tablets welke handig kunnen zijn bij het plannen van de reis onderweg. Er is altijd wel een plekje te vinden dat bij je past.

Rijden met beleid:

Een camper is groter dan de auto die je hier in Nederland gewend bent, dat zal geen verrassing zijn. Vrees niet, je bent snel gewend aan de grootte van de camper. De wegen in Noord-Amerika zijn groot en breed genoeg en zelfs de parkeerplaatsen bij de supermarkten en winkelcentra zijn ingericht voor het parkeren van de camper. Veel camping- en parkeerplaatsen zijn zogenaamde pull-through sites. Dat houdt in dat je aan de ene kant de plek op rijdt en via de andere kant (rechtdoor) de plek af rijdt. Het achteruit rijden wordt hierdoor vermeden.

Wen rustig aan je tijdelijke nieuwe voertuig en kies voor de eerste overnachting een camping in de buurt.

Begin uitgerust aan een trip en neem de tijd voor de geplande route, zodat je ook gelegenheid hebt om van het prachtige land te genieten. Rij (gemiddeld) niet te grote afstanden per dag en bouw voldoende rustpauzes in. Ideaal, want met een camper kun je een koffiepauze of lunchstop net op dat schitterende uitkijkpunt inlassen en heb je al je eigen spulletjes lekker bij de hand.

Vergeet niet de dakluikjes en andere openstaande ramen goed te sluiten en de slide-out in te schuiven voordat je gaat rijden. Stel de spiegels in voordat je vertrekt. Zeker als je regelmatig van bestuurder wisselt.

Zorg ervoor dat de afvaltanks leeg zijn, dat je voldoende vers water bij je hebt en de benzinetank gevuld is als je op pad gaat. Een dagelijks ritueel om de dag te beginnen of juist te eindigen op deze manier, kan helpen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Inleveren van de camper:

In de regel lever je de camper in de ochtend in, tenzij anders is afgesproken. Op de boekingsbevestiging staan de inlevertijden van de verhuurder. Het is belangrijk dat je op tijd bent, want de camper wordt vaak dezelfde dag nog klaargemaakt voor de volgende huurder. Het te laat inleveren zou voor problemen kunnen zorgen en kan belast worden met een boete.

Plan als het kan de dag voor vertrek een overnachting in de buurt, zodat je ook bij onverwachte situaties op tijd kunt zijn, zeker wanneer je aansluitend nog een vlucht moet halen.

Het inleveren van de camper is minder tijdrovend dan het ophalen van de camper. Als er geen bijzonderheden zijn heb je ongeveer een half uur nodig.

Er wordt verwacht dat de camper netjes is bij het inleveren. Je hoeft de camper niet helemaal van binnen en buiten te wassen, maar hij moet wel veegschoon zijn. De kastjes en de koelkast moeten leeg zijn. Het beddengoed haal je af en kun je samen met de handdoeken in de camper achterlaten. Eventuele (onaangebroken) producten die je niet meer gebruikt kun je laten staan.

De afvaltanks moeten wél helemaal leeg zijn. Als dat niet zo is worden kosten in rekening gebracht. Zorg ervoor dat de benzine- en propaantanks net zo vol zijn als bij vertrek. De stand is op het huurcontract genoteerd.

Opnieuw loopt iemand met je mee om de camper te controleren. De kilometerstand en de generatorstand worden genoteerd. De inhoud van de tanks wordt gecontroleerd en de camper wordt gecontroleerd op eventuele schades. Eventuele kosten voor extra kilometers, generatorverbruik, schades e.d. wordt verrekend met de borg.

Heb je onderweg kosten gemaakt voor onderhoud of reparaties, dan lever je de bonnetjes in voor restitutie. Deze worden ook bij het inleveren met je verrekend. Niet gebruikte kilometers en/of niet gebruikte dagen worden niet gerestitueerd.

Schades of geschillen:

Het komt wel eens voor dat er tijdens een rit schade is ontstaan. Dit wordt in de regel snel en netjes administratief afgehandeld. Het eigen risico wordt verrekend met de borg. Wanneer je de Campercascoverzekering afgesloten hebt bij American Vacation, heb je de bonnetjes/afrekening nodig van de verhuurder zodat je de gemaakte kosten van schades kunt declareren wanneer je terug bent in Nederland. Je kunt hiervoor bij American Vacation ná de reis een schadeformulier aanvragen.

Als er tijdens de reis problemen zijn geweest of er zijn gebreken geconstateerd dan dienen deze altijd ter plaatse opgelost te worden.

Als je tot een overeenstemming komt met de verhuurder zal een ‘release’ formulier ondertekend worden en ga je akkoord met hetgeen je in overleg afgesproken hebt. Bewaar dit formulier goed. Indien je niet akkoord gaat met de geboden oplossing, teken dan niet of teken het huurcontract dan ‘onder protest’. Bewaar bonnetjes of ander bewijsmateriaal.

Boetes:

Het kan voorkomen dat je tijdens de reis een verkeersovertreding begaat. De meest voorkomende boetes zijn voor bijvoorbeeld snelheidsovertredingen, niet voldoen van tolgeld, fout parkeren e.d. Geef bij inleveren van de camper altijd aan dat je een boete hebt gekregen en lever de bon in. De kosten zullen dan met je verrekend worden.

Soms ben je je er niet van bewust dat je een verkeersovertreding hebt begaan en wordt deze bij de verhuurder gemeld door de belanghebbende instantie en gekoppeld aan het dossier. In dat geval zal de verhuurder de invordering verwerken. Het kan zijn dat dit enige tijd na terugkeer nog gebeurt. Je wordt hierover door de verhuurder op de hoogte gebracht. Indien mogelijk zullen de kosten voor de overtreding van de creditcard afgeschreven worden. Soms kan dit niet en word je geïnformeerd over een boete op jouw naam, zodat je kunt zorgen voor betaling van de boete aan de betreffende instantie. Sommige verhuurders rekenen administratiekosten voor de afwikkeling van de betaling van boetes.

Transfer:

Als de transfer bij de camperreis is inbegrepen word je, als je klaar bent, naar je (airport)hotel of naar het vliegveld gebracht. Op de boekingsbevestiging staat of de transfer is inbegrepen.

Het kan zijn dat een verhuurder specifieke tijden of drop-off locaties heeft voor de transfers. Als dit niet past in jouw schema kun je een taxi laten bellen om op eigen gelegenheid (en kosten) naar het vliegveld of (airport)hotel te gaan.

Customer Service:

Er kunnen zich tijdens een reis soms onvoorziene situaties voordoen. Dit kan het reisplezier in de weg staan. Het is tijdens een vakantie belangrijk om zo snel mogelijk weer te kunnen genieten en vaak zijn oplossingen voor handen. Het is daarom goed om zoveel mogelijk bij te dragen aan een mogelijke oplossing. Probeer altijd een klacht ter plaatse op te lossen, ook al kost dit moeite. Klachtenbehandeling achteraf kost veel meer tijd en is vaak weinig succesvol.

Neem nooit een passieve houding aan. Vraag eventueel naar de manager of ‘superior’ of neem contact op met het hoofd van de betreffende maatschappij of leverancier. Het telefoonnummer staat op het voucher of in het handboek. Bewaar alle bonnetjes en probeer zoveel mogelijk op schrift te zetten, eventueel aangevuld met fotomateriaal.

Je dient bij problemen of gebreken tijdens de reis altijd zélf in contact te treden met de leverancier, een melding te doen en de betreffende leverancier in de gelegenheid te stellen in overleg met jou een oplossing aan te bieden. Dit is een verplichting volgens de voorwaarden.

Droom je van een cruisevakantie door de prachtige Caribbean, het diverse Middellandse Zee gebied, door het Panamakanaal, langs de Fjorden van Scandinavië, een cruise Down-Under of een Trans-Atlantische oversteek? Boek dan de gewenste cruisevakantie via American Vacation. Alle reizen zijn te combineren met cruises welke vertrekken vanuit havens/steden in de Verenigde Staten en Canada.

Op onze pagina ‘Cruises’ kun je terecht voor cruisevakanties wereldwijd.

Waarom cruisen:

Heel simpel gezegd is een cruiseschip het beste te vergelijken met een enorm varend resort. Naast een persoonlijke service die je alleen in de betere hotels vindt, staat er een enorm scala aan faciliteiten en activiteiten ter beschikking en is de culinaire verzorging ook nog eens dik in orde. Met alle faciliteiten binnen handbereik en de uitstekende culinaire verzorging, terwijl je grotendeels ’s nachts vaart, is een cruisevakantie uiterst comfortabel. Het bezoeken van veel verschillende landen en havens en het veelzijdige activiteitenprogramma aan boord, maakt een cruise tevens uiterst gevarieerd.

Rederijen:

Wij bieden cruises aan met alle gerenommeerde rederijen zoals Royal Caribbean, NCL, Carnival, Celebrity, Holland America Line, Costa, Disney en nog veel meer. Wanneer je een geslaagde cruisevakantie wilt, is de juiste keuze van rederij een belangrijke voorwaarde. Want net zoals hotelketens onderling verschillen, geldt dit zeker ook voor de cruiserederijen.

Hutten:

Aan boord van een cruiseschip heb je veelal de keuze uit een binnenhut, buitenhut, balkonhut of suite.
Het aantal personen per hut is afhankelijk van de rederij, het schip en welke type hut je kiest. De meeste schepen hebben hutten tot 4 personen. Er zijn wel uitzonderingen. De nieuwe(re) schepen hebben soms ruimte tot 8 personen per hut. Royal Caribbean biedt zelfs hutten aan tot maximaal 14 personen per hut.

  • binnenhut: dit is een hut aan de binnenzijde van het schip, zonder raam (veelal schilderij).
  • buitenhut: deze hut beschikt over een raam of patrijspoort (soms met belemmerd zicht)
  • balkonhut: een buitenhut, maar met een (schuif)deur naar een privé-balkon (soms met belemmerd zicht)
  • suite: een luxe buitenhut, veelal met apart zitgedeelte en met privé-balkon (soms met belemmerd zicht)

Een hut kies je op basis van verschillende criteria. Zo kan je rekening houden met de locatie van de hut op het schip. Laag in het schip voel je de beweging van het schip minder dan bovenin het schip. Vooraan het schip voel je de golfbeweging meer dan achterop het schip. Dicht bij de lift, het restaurant, de receptie etc. Ben je slecht ter been, kies dan een hut dichtbij een lift. Via het dekplan vindt je alle plattegronden van de schepen.

Garantiehut. Bij garantiehutten garandeert de rederij de hut in een bepaalde categorie tegen het voor die categorie van toepassing zijnde tarief. Indien kort voor vertrek blijkt dat accommodatie in die categorie niet beschikbaar is, dan behoudt de rederij zich het recht om je zonder bijbetaling in een hogere hut categorie onder te brengen. Dit ongeacht faciliteiten, ligging en evt. (gedeeltelijk) belemmerd zicht in de toegewezen hut. In geval van een garantiehut kan het incidenteel voorkomen dat je gedurende de cruise van hut dient te wisselen.

Cruiseprijs (inclusief):

Inbegrepen zijn alle maaltijden (volpension), havengelden, hut inclusief de dagelijkse schoonmaak, activiteiten aan boord, entertainment aan boord en muziek zoals shows, cabaretvoorstellingen, optredens van zangers en andere artiesten.
Koffie, (ijs)thee, (ijs)water en vruchtensappen (bij het ontbijt) zijn tijdens de maaltijden bij de meeste rederijen inbegrepen (enkele uitzonderingen daargelaten).

Cruiseprijs (exclusief):

Fooien, transfers, excursies, (alcoholische) drankjes, frisdranken, uitgaven in het casino, behandelingen in de Spa, etc.

Fooien:

Fooien zijn over het algemeen niet in het cruisetarief begrepen. Het geven van fooien is bij cruises een ingeburgerd gebruik geworden en men moet rekening houden met een bedrag van circa € 10 tot € 15 per persoon per dag. Het bedrag aan fooien dat van je verwacht wordt is afhankelijk van de rederij waarmee je reist. Ook de wijze waarop je fooien geeft is per rederij verschillend.

Waarom die fooien? Simpel, om de prijs van de cruise laag te houden. Degenen die aan boord werken in de bediening krijgen relatief heel weinig betaald. Het salaris van bedienend personeel bestaat voor het grootste deel uit de fooien die zij ontvangen. En reken maar, ze werken er heel hard voor.

Excursies:

De rederijen bieden een uitgebreid excursieprogramma aan, van actieve tot passieve excursies. Vaak ook cultuurexcursies zodat je meer over het land en de bevolking te weten komt. De prijzen kunnen sterk variëren, want ze zijn afhankelijk van de duur en van de activiteiten zelf tijdens de excursie. Op de websites van de meeste rederijen staan alle excursies met prijzen genoemd en daar kun je ook zelf de excursies boeken. Hiervoor heb je het reserveringsnummer van de rederij nodig. Uiteraard kun je in de havens ook zelf van boord gaan en ter plekke een taxi nemen, een busje of fiets huren of de bestemming te voet verkennen.

Accommodaties (voor/na de cruise):

Je dient altijd minimaal één nacht vóór de cruise een overnachting te maken. Ons advies is om zowel voor als na de cruise minimaal één overnachting te plannen. Dit i.v.m. eventuele vlucht- maar ook cruisevertragingen.

Inscheping:

Het inschepen vindt ongeveer 3 tot 4 uur voor vertrek plaats.

Bij aankomst in de cruiseterminal geef je als eerste de koffers af. De koffers worden door de kruier naar je hut gebracht. Het is daarom belangrijk dat de koffer is voorzien van het bagagelabel dat je hebt gekregen bij de reisbescheiden of in de haven zelf hebt ontvangen.

Daarna vindt het inchecken plaats en dit gebeurt aan een balie in de cruiseterminal. Er worden een aantal vragen gesteld, de paspoortcontrole vindt plaats, er wordt meestal een foto van je gemaakt en je krijgt de boordpas. Daarna kun je aan boord gaan van het cruiseschip. Let op! De bagage wordt veelal pas later in de hut bezorgd.

Ontscheping:

Op de laatste avond aan boord kunt je de koffer buiten de hut neerzetten. De koffer wordt dan opgehaald en deze vind je een dag later terug in de cruiseterminal na de ontschepingsprocedure. De ontschepingsprocedure vindt (vroeg) in de ochtend plaats. Exacte tijden hoor je aan boord. Je word verwacht de hut te verlaten en te wachten in één van de lounges.

Er wordt omgeroepen wanneer je van boord kunt. Daarna kun je van boord en de koffer ophalen in de cruiseterminal.

Vaak is het ook mogelijk om de koffer zelf van boord mee te nemen, informatie hierover ontvang je aan boord.

Internet:

Bijna alle cruiseschepen hebben een internetcafé waar je kunt surfen en e-mailen met vrienden en familie. De nieuwe schepen bieden ook een draadloze laptopverbinding (soms zelfs in je eigen hut). De kosten verschillen per rederij. Het is vaak ook mogelijk met je eigen mobiele telefoon contact te krijgen, hoewel je op zeedagen geen bereik hebt. Er zijn aan boord internetpakketten te koop. Vaak kun je ook tegen betaling draadloos internetten in de openbare ruimtes. Houdt er rekening mee dat internet vrij duur is.

Restaurants en zitting/seating:

Het ontbijt en de lunch wordt op de meeste schepen in een ‘open seating’ geserveerd, waarbij je kunt gaan zitten waar je wilt. Ook bieden de meeste rederijen zonder meerprijs à la carte mogelijkheden voor ontbijt en lunch. Het ontbijt vindt meestal plaats tussen 07.30 en 10.00 uur en de lunch tussen 12.00 en 14.00. De exacte tijden worden aan boord bekend gemaakt.

Voor het diner hanteert een aantal rederijen een vaste 1e (18.00-19.00 uur) of 2e (20.00-21.00 uur) seating. Voorkeur voor tijdstip en tafelgrootte voor het diner kun je veelal bij boeking opgeven, maar kan niet worden gegarandeerd.

Steeds meer rederijen kennen ook voor het diner geen vaste tafelreservering (Freestyle Cruising, Personal Choice of Anytime Dining, As you wish Dining). Indien plaats beschikbaar, kun je aan boord jouw vaste seating wijzigen naar open zitting of omgekeerd. Voor specialiteitenrestaurants kun je alleen aan boord reserveren. Voor de meeste geldt een toeslag variërend van US$ 10 tot US$ 50 per persoon.

Maaltijden:

Een cruisevakantie is o.b.v. volpension. Dit houdt in dat het ontbijt, lunch, diner en enkele snacks zijn inbegrepen. Vaak tussendoor gratis snacks zoals middagthee met gebak. Veel schepen hebben een buffetrestaurant dat 24 uur geopend is, zodat er op ieder tijdstip iets te eten valt. Voor de specialiteitenrestaurants moet bijna altijd een toeslag worden betaald.

Drankjes:

Normaliter zijn drankjes niet inbegrepen, maar koffie, (ijs)thee, (ijs)water en vruchtensappen (bij het ontbijt) zijn tijdens de maaltijden bij de meeste rederijen wel inbegrepen.

Frisdranken, alcoholische dranken en koffiespecialiteiten zijn voor eigen rekening. De kosten worden op de boordrekening bijgeschreven. Alle rederijen berekenen een service toeslag van 15% of 18% op drankjes die je in de bars of aan tafel in het restaurant bestelt.

Afhankelijk van de rederij kun je lokaal een drankenpakket kopen. Dit geldt voor frisdranken, wijnen, cocktails e.d.

Bagage:

De hoeveelheid bagage aan boord is niet altijd aan vaste regels gebonden, maar je dient wel rekening te houden met de maximum hoeveelheid bagage tijdens de aansluitende vliegreis. In verband met de beperkte ruimte in de hut adviseren de meeste rederijen om niet meer dan 2 stuks bagage van normale afmetingen per persoon mee te nemen aan boord.

Medische voorzieningen:

Ieder cruiseschip beschikt over een compleet uitgerust hospitaal bemand door een arts en vaak één of meerdere verpleegkundigen (afhankelijk van de grootte van het schip). Je moet een doktersconsult aan boord betalen en kunt de kosten later indienen bij jouw verzekeringsmaatschappij.

Hoewel alle moderne cruiseschepen zijn voorzien van stabilisatoren kan het gebeuren dat je tijdens slecht weer last van zeeziekte krijgt. In dat geval kan de arts of verpleegkundige je voorzien van de juiste medicijnen.

Reisdocumenten:

Alle reizigers (ook baby’s en kinderen) dienen te beschikken over een geldig Nederlands of Belgisch paspoort (elektronisch reisdocument met chip). Het is niet toegestaan dat baby’s en kinderen zijn bijgeschreven in het paspoort van hun ouders. Voor bijna alle cruises is een paspoort vereist dat nog minimaal 6 maanden na terugkeer geldig is. Een noodpaspoort wordt niet geaccepteerd.

Wij adviseren om naast jouw paspoort nog een ander legitimatiebewijs met pasfoto mee te nemen. Veel rederijen nemen namelijk aan boord de paspoorten gedurende de cruise in.

Meer informatie vind je op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart.

 

Let op! Indien je een andere nationaliteit hebt dan de Nederlandse/Belgische, doe dan altijd navraag en onderzoek welke reisvoorwaarden voor reizen naar Noord-Amerika voor jou van toepassing zijn.

Voor een aantal landen is een visum nodig, dat soms door de rederij wordt verzorgd en in overige gevallen door jezelf geregeld dient te worden. Het is belangrijk dat je dit tijdig voor vertrek regelt. American Vacation is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor het niet in het bezit hebben van de vereiste reisdocumenten.

Voor meer informatie verwijzen wij je naar de Visumdienst (www.visumdienst.com).

Ons advies is om voor alle medicijnen een medisch paspoort aan te vragen bij de huisarts of specialist. Zorg ervoor dat de medicijnen duidelijk zijn beschreven en dat je eventuele verpakkingen meeneemt. Hiervoor kun je een medisch paspoort en/of doktersverklaring aanvragen waarop vermeld staat dat deze medicijnen noodzakelijk zijn voor gebruik tijdens de vlucht of gelijk na de vlucht.

Indien je in Noord-Amerika een arts bezoekt of wordt opgenomen in het ziekenhuis dan worden de kosten per creditcard betaald. Zorg ervoor dat je altijd een nota of ander bewijs van betaling vraagt om te overleggen aan de (reis)verzekeraar. Bij een langere opname dien je altijd z.s.m. de verzekeraar te informeren.

In geval van nood (ernstige calamiteit) is het eerste contact voor jou de alarmcentrale van de reisverzekering of zorgverzekeraar. Zij staan je bij indien je onverwacht terug moet keren naar Nederland, bij ziekenhuisopname of anderszins ernstige situatie.

Luister onderweg naar onze favoriete Amerikaanse hits. Beluister onze Spotify afspeellijst Creating Stories in Amerika onder het account Creating Stories. Met je smartphone kun je de lijst (ook zonder betaald account) inzien en beluisteren. Bij sommige campers kun je, bijvoorbeeld via bluetooth of een usb-kabel, het geluid koppelen aan de speakers in de camper. Geniet van de muziek terwijl je door de prachtige omgeving van Amerika rijdt.

Beluister ook eens onze lijst voor Canadareizen of IJslandspecialist.

Tip! Download deze lijst vooraf met een betaald Spotify account.

De Nationale Parken zijn beschermde gebieden. Men doet er alles aan om dit natuurschoon in stand te houden en het aan zoveel mogelijk bezoekers te laten zien. Bij het bezoeken van Nationale Parken dient entree te worden betaald. Kosten variëren tussen de $ 10,- tot $ 30,- per auto met inzittenden. Als je meerdere parken gaat bezoeken is het vaak voordeliger een America the Beautifull Pass (US$ 80) of een Discovery Pass (CA$ 70) te kopen bij het eerste park dat je bezoekt. Deze passen zijn een jaar geldig in de nationale parken die worden beheerd door de National Park Service en Parks Canada.

Bij het Visitor Center van ieder National Park kun je informatiefolders krijgen met routes en wandelpaden. Verder rijden er in de grotere parken shuttles vanaf de autoparkeerplaatsen, welke stoppen bij de belangrijke punten in het park (soms mag men niet verder met de auto). Deze shuttle is ook handig als je wilt gaan wandelen.

Kijk hier voor meer inhoudelijke informatie over diverse nationale parken.

Voor een overzicht van alle Nationale Parken in Amerika ga naar www.nps.gov

Voor een overzicht van alle Nationale Parken in Canada ga je naar www.pc.gc.ca

Paspoort:

Voor korte reizen (minder dan 90 dagen) dienen alle reizigers (ook baby’s en kinderen) te beschikken over een geldig Nederlands of Belgisch paspoort (elektronisch reisdocument met chip). Het is niet toegestaan dat baby’s en kinderen zijn bijgeschreven in het paspoort van hun ouders. In tegenstelling tot sommige berichten, hoeft het paspoort niet langer geldig te zijn tot na terugkomst in de Benelux. Hoewel het niet verplicht is wordt er wel geadviseerd dat het paspoort bij terugkomst nog circa 3 maanden geldig is. Een noodpaspoort wordt niet geaccepteerd.

Meer informatie kun je vinden op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart of www.paspoortinformatie.nl.

Let op! Wanneer je een Cruise hebt geboekt dient het paspoort minimaal 6 maanden bij terugkomst geldig te zijn.

Let op! Indien je een andere nationaliteit hebt dan de Nederlandse/Belgische, doe dan altijd navraag en onderzoek welke reisvoorwaarden voor reizen naar Noord-Amerika voor jou van toepassing zijn.

Voor meer informatie verwijzen wij je naar de Visumdienst (www.visumdienst.com).

Rijbewijs:

Een rijbewijs is alleen verplicht indien je een voertuig gaat besturen.

Elke bestuurder dient minimaal één jaar in het bezit te zijn van een geldig nationaal rijbewijs (NL+BE) met daarop de Engelse benaming Driving License. Een internationaal rijbewijs is voor de autohuur niet verplicht, maar wordt aangeraden. Je kunt een dergelijk rijbewijs verkrijgen bij de ANWB (NL) of bij je gemeente (BE). Het internationale rijbewijs is een extra bewijs en geen vervanging van het nationale rijbewijs. Je dient derhalve altijd je nationale rijbewijs mee te nemen.

Let op! Een internationaal rijbewijs is wel verplicht bij motorhuur en de camperverhuurders Apollo en Star RV.

Creditcard:

Je dient in het bezit te zijn van een geldige creditcard met voldoende saldo. Een “Pre-Paid Creditcard” (Debit) is niet geldig. De creditcard dient altijd op naam van de huurder (hoofdboeker), tevens hoofdbestuurder van het voertuig, te staan. Een creditcard is nodig ter borgstelling van accommodaties, autohuur, camperhuur etc. Zij zullen een x bedrag ‘reserveren’ op de creditcard. Het exacte bedrag is op voorhand niet bekend. Bij het uitchecken/inleveren zal het ‘gereserveerde’ bedrag worden vrijgegeven.

Let op! Het kan enkele dagen duren voordat het bedrag niet meer zichtbaar is op de creditcard.

Alle reizigers onder het Visa Waiver Programma (zo ook Nederland en België) moeten verplicht digitaal reistoestemming hebben voordat men aan boord mag in een vliegtuig of schip naar de Verenigde Staten en/of Canada. Deze digitale reistoestemming moet online zelf worden aangevraagd.

Electronic System for Travel Authorization (ESTA):

De digitale reistoestemming voor Amerika wordt de Electronic System for Travel Authorization (ESTA) genoemd. De aanvraag is mogelijk op elk moment nadat de reis gepland is. Je wordt echter aangeraden om dit zo vroeg mogelijk te doen, doch tot uiterlijk 72 uur voor vertrek. Indien je geen reistoestemming hebt ontvangen of aangevraagd dan zal je de toegang tot de Verenigde Staten worden geweigerd. Als geen autorisatie wordt gegeven, dien je een visum aan te vragen via de Amerikaanse ambassade.

Op de website https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ kun je de reistoestemming aanvragen:

  • bovenaan de pagina kun je de Nederlandse of andere taal selecteren
  • advies is om per persoon (geen groep) een aanvraag in te dienen; deze kun je later gemakkelijk opvragen
  • de aanvraag bestaat uit 6 verschillende stappen
  • bij elke informatieveldveld vind je uitleg d.m.v. het vraagtekenicoontje erboven
  • lees alles rustig (meerdere keren) door alvorens de velden in te vullen

Of wanneer je liever met een Nederlandse partij samenwerkt kun je gebruik maken van deze link. Hier kun je ook direct met iDeal betalen in plaats van met een creditcard.

Let op! Zorg ervoor dat je bij het invoeren niet de letter O verwisselt met het cijfer 0 (nul). In het documentnummer van het Nederlandse paspoort komt de letter “O” niet voor.

Voor iedere ESTA aanvraag worden kosten in rekening gebracht. De betaling wordt verricht per creditcard.

Wanneer je het formulier hebt ingevuld, ontvang je veelal direct, doch uiterlijk na 72 uur een akkoord. Akkoord krijg je d.m.v. een ‘Application Number’. Graag dit nummer of de bladzijde bewaren en een kopie meenemen als je naar de Verenigde Staten reist.

De autorisatie is twee jaar geldig of tot de vervaldatum van het paspoort als deze vervaldatum binnen de periode van twee jaar valt. Tijdens de geldigheidsduur van de autorisatie mag er meerdere keren naar de Verenigde Staten worden gereisd.

Let op! Bij aankomst op Amerikaans grondgebied dien je altijd in het bezit te zijn van een ESTA en bij aankomst in Canada dien je in het bezit te zijn van een ETA. In enkele gevallen over beiden:

  • je reist van/naar Canada maar brengt tevens een bezoek aan de Verenigde Staten d.m.v. auto/camper
  • je vliegt via de Verenigde Staten naar Canada of vice versa
  • je maakt een cruise vanuit Canada naar de Verenigde Staten of vice versa

Electronic Travel Authorization (ETA):

De digitale reistoestemming voor Canada wordt de Electronic Travel Authorization (ETA) genoemd. De aanvraag is mogelijk op elk moment nadat de reis gepland is. Je wordt echter aangeraden om dit zo vroeg mogelijk te doen, doch tot uiterlijk 72 uur voor vertrek. Indien je geen reistoestemming hebt ontvangen of aangevraagd dan zal je de toegang tot Canada worden geweigerd. Als geen autorisatie wordt gegeven, dien je een visum aan te vragen via de Canadese ambassade.

Op de website https://onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca/eta/welcome kun je de reistoestemming aanvragen:

  • advies is om per persoon (geen groep) een aanvraag in te dienen; deze kun je later gemakkelijk opvragen
  • bij elke vraag vind je uitleg d.m.v. het blauwe icoontje met daarin een vraagteken
  • lees alles rustig (meerdere keren) door alvorens de velden in te vullen

Let op! Zorg ervoor dat je bij het invoeren niet de letter O verwisselt met het cijfer 0 (nul). In het documentnummer van het Nederlandse paspoort komt de letter “O” niet voor.

Voor iedere ETA aanvraag worden kosten in rekening gebracht. De betaling wordt verricht per creditcard.

Wanneer je het formulier hebt ingevuld, ontvang je veelal direct, doch uiterlijk na 72 uur een akkoord. Akkoord krijg je d.m.v. een ‘Application Number’. Graag dit nummer of de bladzijde bewaren en een kopie meenemen als je naar Canada reist.

De autorisatie is vijf jaar geldig of tot de vervaldatum van het paspoort als deze vervaldatum binnen de periode van vijf jaar valt. Tijdens de geldigheidsduur van de autorisatie mag er meerdere keren naar Canada worden gereisd.

Let op! Bij aankomst op Canadees grondgebied dien je altijd in het bezit te zijn van een ETA en bij aankomst in de Verenigde Staten dien je in het bezit te zijn van een ESTA. In enkele gevallen over beiden:

  • je reist van/naar Canada maar brengt tevens een bezoek aan de Verenigde Staten of vice versa d.m.v. auto/camper
  • je vliegt via de Verenigde Staten naar Canada of vice versa
  • je maakt een cruise vanuit Canada naar de Verenigde Staten of vice versa.

Let op: Om de Verenigde Staten via land binnen te gaan, heb je per 1 oktober 2022  ook een ESTA nodig. Bij een landgrens moet je ook een I-94 formulier invullen en enkele dollars betalen.

Advance Passenger Information Service (APIS):

Advanced Passenger Information (APIS) wordt steeds vaker gevraagd door autoriteiten van het land waarnaar of waar vandaan een vlucht vertrekt. De volgende gegevens moeten worden verstrekt:

  • achternaam, voornaam, nationaliteit
  • vluchtnummer
  • adresgegevens en plaatsnaam van waar je de eerste nacht verblijft
  • je kunt de bovenstaande informatie invullen tijdens inchecken op de luchthaven en soms online

Er zijn diverse mogelijkheden om naar je bestemming te vliegen, rechtstreeks of met een tussenstop. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden de mogelijkheid om een (gratis) stopover te maken. Je kunt dan een aantal dagen verblijven in de plaats van aankomst en vervolgens doorvliegen naar de volgende plaats. Het is ook mogelijk om te vertrekken vanuit een andere locatie dan waarop je bent aangevlogen (Open Jaw).

Vliegtickets (klasses):

Tenzij anders aangegeven gaan wij als standaard uit van onze zeer voordelige touroperatortarieven o.b.v. Economy Class. Deze speciale tarieven mogen niet los verkocht mogen worden en dienen te worden verwerkt in een pakketreis (vlucht + vervoer + verblijf).

Enkele luchtvaartmaatschappijen bieden naast Economy Class ook stoelen met meer beenruimte. Voorbeelden zijn Economy Comfort bij Delta/KLM en Economy PLUS bij United. Deze kun je d.m.v. een betaling online upgraden.

Let op! Enkele vliegtickets o.b.v. voordelige touroperatortarieven kunnen niet worden geüpgraded naar een hogere Economy klasse. Indien je later wenst te upgraden dan dien je dit op voorhand (vóór reservering) aan ons kenbaar te maken zodat wij kunnen kijken naar de mogelijkheden. Uiteraard kun je bij ons ook terecht voor vliegtarieven o.b.v. Business Class.

Vliegtickets (tijden):

Om de reistijd zo kort mogelijk te houden proberen wij de best aansluitende vluchten voor je te boeken met standaard overstaptijden welke voldoen aan de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij. Zij behouden het recht om tussentijds vliegtijden, vluchtnummers en vliegroutes te wijzigen zolang de (eind)bestemming ongewijzigd blijft.

Stoelnummers:

Vliegtickets o.b.v. voordelige touroperatortarieven worden geboekt voor een traject met een zitplaats. Er wordt dus geen vliegticket geboekt met gegarandeerd stoelnummer. Het is niet vanzelfsprekend dat je reisgezelschap naast en/of bij elkaar zit. Ten allen tijden is de desbetreffende luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk voor de stoelindeling van het vliegtuig.

Steeds vaker gaan luchtvaartmaatschappijen over tot het heffen van toeslagen om stoelnummers aan te vragen. Het is voor ons dan ook niet mogelijk om zonder kosten stoelnummers op voorhand aan te vragen. Tevens zijn er luchtvaartmaatschappijen waarbij je op voorhand helemaal geen stoelindeling kunt bekijken.

Indien je wel op het vluchttraject de stoelindeling wenst te zien dan dien je dit aan ons kenbaar te maken. Wij zullen je dan meerdere opties geven voor luchtvaartmaatschappij waarbij je wel (veelal tegen betaling) stoelnummers kunt aanvragen.

Je hebt dan de mogelijkheid om zelf op de website van de luchtvaartmaatschappij je vliegtijden en stoelnummers bij te houden en waar mogelijk de stoelnummers aan te passen. Vraag ons na bevestiging van de reis naar het boekingsnummer van de vlucht.

Let op! Je dient wel de vliegtickets betaald te hebben (zie factuur) alvorens wij een boekingsnummer kunnen doorgeven.

Veelal kun je 24 uur voor vertrek (online) inchecken en je stoelnummers bevestigen.

Het hebben van een stoelnummer is nooit een garantie. De luchtvaartmaatschappij behoudt zich altijd het recht voor om deze (tussentijds) te wijzigen of te annuleren. Indien een luchtvaartmaatschappij voor vertrek een vlucht wijzigt, bijvoorbeeld doordat er een vlucht uit het schema wordt gehaald, dan houdt dit in dat de toegewezen stoelnummers automatisch vervallen. Vaak betekent het ook dat er door de luchtvaartmaatschappij niet altijd automatisch nieuwe stoelnummers worden toegekend.

Je dient zelf contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij om waar mogelijk nieuwe stoelnummers aan te vragen. Wij als American Vacation zijn niet verantwoordelijk voor aangekochte zitplaatsen door de passagier.

E-tickets (elektronische tickets):

Alle luchtvaartmaatschappijen maken gebruik van E-Tickets (elektronische tickets). Feitelijk is het zo dat je bij de incheckbalie je paspoort kunt laten zien waardoor de baliemedewerker de vluchtgegevens kan opvragen in het reserveringssysteem. Je krijgt daar de instapkaart voor de vlucht(en) van die dag.

Speciale wensen/behoeftes:

Het is mogelijk om bij reservering speciale wensen voor in het toestel aan te vragen. Veel luchtvaartmaatschappijen houden rekening met aangepaste maaltijden voor bijvoorbeeld vegetariërs, mensen met bepaalde religieuze voedselwetten, kinderen en nog veel meer. Het is tevens mogelijk om bij de luchtvaartmaatschappij een rolstoel voor op de luchthaven(s) aan te vragen. Ook kinderen die alleen reizen, ouderen, slechtzienden en slechthorenden kunnen hiervoor op extra service rekenen, mits op voorhand doorgegeven. Elke luchtvaartmaatschappij hanteert zijn eigen regels. Wij kunnen veel van deze extra services aanvragen maar nooit op voorhand garanderen. Ons advies is om altijd de desbetreffende luchtvaartmaatschappij te benaderen om deze wensen te bevestigen.

Inchecken:

Je hoeft vluchten niet te herbevestigen. Wel is het raadzaam om op de dag voor of op de dag van vertrek de luchtvaartmaatschappij te benaderen (bellen, online, teletekst) om te kijken of de vluchten op tijd gaan. Tevens beschikken alle luchtvaarmaatschappijen over een handige App die op voorhand kan worden gedownload.

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen is het mogelijk om 24 uur voor vertrek online in te checken. Je kunt dan een instapkaart printen en op de luchthaven afgeven bij een speciaal ingerichte balie (bagage drop-off punt).

Er wordt geadviseerd om vanuit Europa minimaal 3 uur voor vertrek op de luchthaven te zijn. De meeste balies voor intercontinentale vliegreizen zijn al 3-4 uur voor vertrek geopend. Dit geldt ook indien je vanuit Noord-Amerika rechtstreeks (zonder tussenstop in Noord-Amerika) terugvliegt naar Europa. Indien je in Noord-Amerika eerst een binnenlandse vlucht hebt dan dien je minimaal 2 uur van te voren op de luchthaven aanwezig te zijn.

Ook kun je inchecken bij een zogenaamde incheckzuil. Er zijn medewerkers die je daarbij kunnen helpen. Daarna hoef je alleen nog de bagage bij een bagagedrop balie achter te laten.

Bij de incheckbalie/zuil krijg je de boardingpass, waarop o.a. het gatenummer en stoelnummer vermeld staan.

Bagage:

Over het algemeen is toegestaan dat er 1 stuk bagage per persoon mag worden meegenomen op Trans-Atlantische routes. De bagage mag veelal max. 23KG bedragen en een maximale afmeting van 157CM (L+B+H).

Voor de handbagage houdt men het gewicht en zeker de omvang goed in de gaten: een tas of rugzak per persoon is toegestaan evenals een laptop of handtas. Het gewicht is bij veel maatschappijen verschillend, gemiddeld mag één stuk handbagage maximaal 8 kilo wegen met een omvang van 50+40+25 cm (totaal 115 cm). Bepaalde luchtvaartmaatschappijen geven het gewicht van de handbagage vrij.

Aangezien alle luchtvaartmaatschappijen qua gewicht, toeslagen en bagage eigen regels hanteren verwijzen wij je naar de website van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij voor actuele informatie en toeslagen.

Houdt er rekening mee dat je vanuit Europa bepaalde goederen niet mag meenemen naar Noord-Amerika, zoals bijvoorbeeld vleeswaren, fruit, groentes, planten, grond (aarde) en andere producten van plantaardige of dierlijke stoffen. Voor meer informatie zie www.cbp.gov. Houdt er tevens rekening mee dat de bagage van en naar de Verenigde Staten niet op slot mogen (tenzij met een speciaal ‘TSA’ slot)!

Handbagage:

Voor alle vluchten geldt dat je geen scherpe voorwerpen (nagelvijl, knipschaartje), messen, vuurwapens, aanstekers en vloeibare stoffen (meer dan 100ml per product) mag meenemen in je handbagage. Deze spullen dienen op voorhand in de ruimbagage te worden geplaatst.
Men mag vloeistoffen en gels van maximaal 100ml per flacon meenemen. Het aantal is afhankelijk van de hoeveelheden en de maten, alles moet in één 1 literzakje passen. Passagiers mogen per persoon één plastic, doorzichtig, hersluitbaar 1 liter zakje meenemen in hun handbagage.
Voor meer informatie verwijzen wij je naar de website van TSA (www.tsa.gov).

Vliegtickets (tarief, brandstoftoeslagen en overige belastingen):

De vluchtprijs maar ook de brandstoftoeslagen en overige belastingen kunnen worden aangepast zolang het vliegticket niet volledig is betaald en uitgegeven. Wij raden onze klanten dan ook altijd aan om het vluchtbedrag aan te betalen zodat eventuele verhogingen kunnen worden voorkomen. Zie tevens de factuur.
Wij zijn genoodzaakt eventuele verschillen cq verhogingen aan je door te berekenen zolang het vliegticket niet volledig is betaald en uitgegeven.

Vliegtickets (vertragingen):

Vluchtvertragingen kunnen ontstaan door o.a. stakingen, drukte in het luchtruim, technische storingen, weersomstandigheden of andere situaties van overmacht. Deze oorzaken kunnen ook tot gevolg hebben dat je de aansluitende verbindingen mist. In alle gevallen aanvaardt American Vacation geen verantwoordelijkheid voor de hierdoor ontstane gevolgen.

Bij eventuele vluchtvertragingen en/of vluchtannuleringen dien je altijd direct een medewerker van de luchtvaartmaatschappij te benaderen. Binnen 24 uur voor vertrek dien je dan, naast telefonisch contact te hebben gezocht met de luchtvaartmaatschappij, naar de balie van de luchtvaartmaatschappij op de luchthaven te gaan. De luchtvaartmaatschappij zal ervoor zorgdragen dat je op de eerstvolgende beschikbare vlucht mee kunt, zij hebben namelijk vervoersplicht.

Bij langdurige vertragingen waarbij je later dan middernacht arriveert, dien je altijd een melding te maken. Je dient de autoverhuurder, hotel of accommodatieverschaffer te bellen en te melden dat je later zult arriveren. Indien zij geen melding ontvangen is de kans groot dat zij het gehele verblijf annuleren. Het telefoonnummer vind je op de voucher. Voor op eigen initiatief niet genoten huurdagen en overnachtingen wordt geen restitutie verleend. Hiervoor kun je contact opnemen met de reis- en/of annuleringsverzekering. Autoverhuurbedrijven behouden de reservering veelal gedurende 1 tot 2 uur vast na de oorspronkelijke ophaaldatum en -tijd.

In de Verenigde Staten en Canada is de eerste aankomstplaats bepalend voor de controle, dit kan zijn via vliegtuig of schip. Je kunt vervolgens door het hele land reizen zonder verdere controles.
Indien je naar Canada, Mexico of andere bestemmingen reist via de Verenigde Staten, dan heb je bij aankomst eerst de Amerikaanse paspoort- en douanecontrole om vervolgens door te reizen naar je eindbestemming. Indien je reist via Canada naar de Verenigde Staten dan vindt de Amerikaanse paspoort- en douanecontrole veelal al plaats op je tussenstop in één van de grotere steden in Canada.
De veiligheidscontroles op de Noord-Amerikaanse luchthavens zijn streng. Door deze intensieve controles kunnen vertragingen optreden rondom de ‘security checkpoints’.

Vergeet ruim vóór vertrek je P.E.R.C. (Paspoort + ESTA/ETA + Rijbewijs + Creditcard) niet!

Hieronder vind je een opsomming van wat je kunt verwachten alvorens te reizen naar Noord-Amerika.

Security check #1 (Europa):

Bij vertrek vanaf een Europese luchthaven volgt de algemene Europese paspoort- en douanecontrole. Bij deze veiligheidscontrole dien je veelal je jas, handbagage, schoenen, riem, sieraden, telefoon en andere metalen voorwerpen in een bak te plaatsen, deze gaan door een scan. Elektronische apparaten zoals laptops, tablets e.d. moeten apart door de scan. Ook dien je vloeistoffen tot 100ml per product in een hersluitbaar zakje te plaatsen.
Voor zowel de Verenigde Staten, Canada als Europa geldt dat je geen scherpe voorwerpen (nagelvijl, knipschaartje), messen, vuurwapens, aanstekers e.d. mag meenemen in je handbagage.

Security check #2 (USA + Canada):

Voor zowel de Verenigde Staten als Canada ontvangt je vóór vertrek of in het vliegtuig een Customs Declaration Form. Deze dien je volledig in te vullen alvorens te arriveren op je eerste bestemming.

USA

Bij aankomst op de luchthaven of cruiseport in de Verenigde Staten word je naar de Immigration balies verwezen. Er zijn veelal 2 rijen, je sluit aan bij de rij waarop staat “Non-US Citizens”. Tegenwoordig staan er tevens self-service kiosks waarbij men elektronisch de Immigration Automated Passport Control (APC) kan doorlopen.
Je dient zowel je paspoort, de CBP Declaration Form en eventuele kopie van de ESTA aanvraag gereed te houden ter controle. Zorg ervoor dat alle formulieren volledig zijn ingevuld, ook de achterzijde.

Bij de controle word je door een U.S. Customs and Border Protection (CBP) Officer een aantal vragen gesteld zoals het doel van je reis, de duur van je reis, je eindbestemming en enkele andere. Je wordt hierna verzocht om enkele handelingen te verrichten zoals vingerafdrukken d.m.v. een scanner en een foto van je gezicht d.m.v. een camera. je ontvangt vervolgens een stempel of elektronisch akkoord.
Grappige opmerkingen of getoonde irritatie over de veiligheidsmaatregelen worden sterk ontraden. Een losse ‘Nederlandse’ houding tegenover gezagsdragers zoals grensbewaking en politie wordt meestal niet op prijs gesteld en kan een averechtse uitwerking hebben.

Voor verdere informatie word je verwezen naar de website van de U.S. Customs and Border Protection (www.cbp.gov/travel/international-visitors) en The Transport Security Administration (www.tsa.gov/travel).
Bekijk hier tevens 2 informatieve video’s over bovenstaande procedures:
www.cbp.gov/newsroom/video-gallery/2015/01/know-you-visit
www.cbp.gov/newsroom/video-gallery/2015/01/youve-arrived

Canada
Bij aankomst op de luchthaven of cruiseport in Canada wordt je naar de Immigration balies (Primary Inspection) verwezen. Er zijn veelal 2 rijen, je sluit zich aan bij de rij waarop staat “Non-Canadian Citizens”.
Je dient zowel je paspoort, de Customs Declaration Form en eventuele kopie van de ETA aanvraag gereed te houden ter controle. Zorg ervoor dat alle formulieren volledig zijn ingevuld, ook de achterzijde.

Bij de controle wordt je door een Border Services Officer een aantal vragen gesteld zoals het doel van de reis, de duur van de reis, de eindbestemming en enkele andere. Je wordt hierna verzocht om enkele handelingen te verrichten zoals vingerafdrukken d.m.v. een scanner en een foto van je gezicht d.m.v. een camera. Je ontvangt vervolgens een stempel of elektronisch akkoord.
Grappige opmerkingen of getoonde irritatie over de veiligheidsmaatregelen worden sterk ontraden. Een losse ‘Nederlandse’ houding tegenover gezagsdragers zoals grensbewaking en politie wordt meestal niet op prijs gesteld en kan een averechtse uitwerking hebben.

Voor verdere informatie verwijzen wij je door naar de website van de Canada Border Services Agency https://www.cbsa-asfc.gc.ca/travel-voyage/menu-eng.html en www.cbsa.gc.ca/noncan-eng.html.
Bekijk op www.cbsa.gc.ca/travel-voyage/aba-apa-eng.html een stap voor stap uitleg m.b.t. deze procedures.

Security check #3 (Bagage + Douane):

Na de paspoortcontrole volg je de borden ‘Bagage Claim Area’ om je bagage op te halen.

Houd er rekening mee dat je vanuit Europa bepaalde goederen niet mag meenemen naar Noord-Amerika. Je moet denken aan bijvoorbeeld vleeswaren, fruit, groentes, planten, grond (aarde) en andere producten van plantaardige of dierlijke stoffen. Voor meer informatie zie de desbetreffende website.

Nadat je de bagage hebt opgehaald volg je de borden ’Customs’ & ‘Connecting Flights’, hier lever je bij een van de douaneambtenaren de Customs Declaration Form in. Er zal incidenteel een extra controle worden uitgevoerd.
Let op! Als de aankomstlocatie een overstapluchthaven is dan dien je de borden ‘Connecting Flights’ te volgen. Hierna volgt nog een extra controle voor je volgende vlucht.
Let op! Als de aankomstlocatie het eindpunt is van je vliegreis dan dien je de borden Exit te volgen.

Security check #4 (Connecting Flights + bagage):

Nadat je de borden ‘Connecting Flights’ hebt gevolgd hoef je alleen de (ruim)bagage af te geven bij de desbetreffende persoon of bagageband. Jouw koffers worden vanuit Europa doorgelabeld naar je eindbestemming. Je hoeft deze na de controle niet opnieuw in te checken, tenzij anders vermeld door de luchtvaartmaatschappij.

Security check #5 (Connecting Flights + TSA):

Voordat je in de Verenigde Staten en Canada aan boord mag van een vliegtuig of schip volgt er wederom een controle van je persoon en (hand)bagage. Bij deze veiligheidscontrole dien je veelal je jas, handbagage, schoenen, riem, sieraden, telefoon en andere metalen voorwerpen in een bak te plaatsen, deze gaan door een scan. Elektronische apparaten zoals laptops, tablets e.d. moeten apart door de scan. Ook dien je vloeistoffen tot 100ml per product in een hersluitbare doorzichtige zak te plaatsen.
Voor zowel de Verenigde Staten, Canada als Europa geldt dat er geen scherpe voorwerpen (nagelvijl, knipschaartje), messen, vuurwapens, aanstekers e.d. mogen worden meegenomen in je handbagage.
Men mag vloeistoffen en gels van maximaal 100ml per flacon meenemen. Het aantal is afhankelijk van de hoeveelheden en de maten, alles moet in één 1 literzakje passen. Passagiers mogen per persoon één plastic, doorzichtig, hersluitbaar 1 liter zakje meenemen in hun handbagage.

Bekijk hier www.tsa.gov/travel/travel-tips voor informatieve video’s over bovenstaande procedure.

Na de controle ben je ‘vrij om te gaan’ in de terminal. Hier kun je wat eten, drinken en zelfs winkelen. Je gaat vervolgens naar de gate om te boarden voor de volgende vlucht.
Bij aankomst op je eindbestemming heb je geen controles meer. Je volgt de borden ‘Bagage Claim Area’ om de bagage op te halen. Vervolgens kun je naar de Exit, Rental Car, Taxi of Shuttle.

Security check (Terugreis):

Als je vanuit Noord-Amerika terugvliegt naar Europa dan heb je op de plaats van vertrek alleen de veiligheidscontrole zoals genoemd in Security check #5. Tevens word je bagage vanuit jouw  vertrekplaats doorgelabeld en deze zie je pas terug bij aankomst in Europa. Deze hoef je dus tijdens op de overstapluchthaven niet op te halen zoals op de heenreis.

Wij streven ernaar dat de reisbescheiden 10 tot uiterlijk 7 dagen voor vertrek in je bezit zijn. Veelal ontvang je de reisbescheiden al eerder maar zeker in drukke (vakantie)tijden zal dit niet altijd lukken. Controleer de reisbescheiden goed en neem in geval van twijfel onmiddellijk contact met ons op.

De reisbescheiden worden altijd verstuurd in 1 pakket naar het opgegeven adres van de hoofdboeker (zie factuur). Indien het adres tussentijds is gewijzigd en dit niet schriftelijk kenbaar is gemaakt zijn wij genoodzaakt om extra kosten te berekenen. Kosten zijn € 50,- voor het opnieuw maken en versturen van de reisbescheiden.

Vouchers:

Je ontvangt voor elk reiscomponent een (elektronisch/digitaal)voucher. Hierop staan de contactgegevens van onze vertegenwoordiger(s) in Noord-Amerika. Bij vragen, problemen, misverstanden en/of klachten betreffende jullie reiscomponent zijn zij het eerste aanspreekpunt ter plaatse.

Routebeschrijving(en):

Je ontvangt, afhankelijk van je pakketreis, bij de reisbescheiden veelal een routebeschrijving. Bij rondreizen ontvangt je routebeschrijvingen van hotel naar hotel. Wij werken met een digitale routeplanner (Google Maps).

Hoewel deze routebeschrijvingen vrij accuraat zijn, kunnen er altijd wegen zijn afgesloten of omleidingen zijn. Het blijft altijd een hulpmiddel. Mede daarom raden we aan om ter plaatse gedetailleerde kaarten zoals de Rand McNally Roadatlas te kopen. Je dwaalt wel eens af van de route en dan is een kaart altijd gemakkelijk.

Bezienswaardigheden:

Als internettouroperator houden wij onze kosten en daardoor ook onze tarieven laag. Dit is dan ook de reden dat wij geen reisgidsen, boekjes en wegenkaarten verstrekken. Het wordt van de klant verwacht dat hij/zij zelf informatie inwint omtrent de bestemmingen, excursies, attracties, etc. Dit is ook een belangrijk onderdeel van de voorpret.

Op onze website vindt je bij de rondreizen en citytrips uitgebreide informatie over de omgeving. Ook kun je terecht op de pagina ‘Links’ voor leuke, informatieve maar ook praktische websites. Lokaal kun je bij veel accommodaties (gratis) brochures, bezienswaardigheden en plattegronden krijgen voor de omliggende omgeving. Vraag ernaar bij de conciërgedesk of bij de receptie. Google naar de lokale VVV kantoren voor actuele informatie.

Thuisblijvers:

Op de vouchers voor de accommodaties staan de contactgegevens van de accommodatie waar je op dat moment verblijft. Je kan thuis eventueel kopieën maken voor de thuisblijvers zodat zij weten waar en wanneer je ergens verblijft en hoe zij je kunnen bereiken.

Het is in Noord-Amerika vroeger dan bij ons in de Benelux. Tijdsverschillen zijn:
5 uur vroeger: Newfoundland Time Zone (St. John’s, Bermuda, etc.)
6 uur vroeger: Eastern Time Zone (Toronto, New York, Miami, Bahamas, etc.)
7 uur vroeger: Central Time Zone (Winnipeg, Chicago, Dallas, Memphis, New Orleans, etc.)
8 uur vroeger: Mountain Time Zone (Calgary, Salt Lake City, Denver, Phoenix, etc.)
9 uur vroeger: Pacific Time Zone (Vancouver, Seattle, San Francisco, Las Vegas, Los Angeles, etc.)
10 uur vroeger: Alaska Standard Time Zone (Anchorage)
11 uur vroeger: Hawaiian Standard Time Zone (Honolulu)

Feestdagen:

Amerika en Canada kennen verschillende nationale feestdagen. Houd er rekening mee dat op deze dagen banken, postkantoren, musea, veel winkels en sommige restaurants gesloten zijn of afwijkende openingstijden hebben. Tweede Paas-, Pinkster- en Kerstdag zijn veelal normale werkdagen, tenzij deze op zondag vallen.

Nationale feestdagen:

  • CA+US – New Year’s Day: 1 januari
  • US – Martin Luther King Day: derde maandag in januari
  • US – Washington’s Birthday: derde maandag in februari
  • US – Memorial Day: laatste maandag in mei
  • CA – Victoria Day: maandag voor of op 24 mei
  • CA – Canada Day: 1 juli
  • US – Fourth of July, Independence Day: 4 juli
  • CA+US – Labor Day: eerste maandag in september
  • CA – Thanksgiving: tweede maandag in oktober (enkele provincies)
  • US – Columbus Day: tweede maandag in oktober (enkele staten)
  • CA+US – Remembrance/Veterans Day: 11 november
  • US – Thanksgiving: vierde donderdag in november
  • CA+US – Christmas: 25 december

Voltage:

In Noord-Amerika is het elektriciteitsnet niet hetzelfde als in de Benelux, want er wordt gebruik gemaakt van een 110 volt systeem. Het is verstandig om voor vertrek na te gaan of je elektrische apparaten (zoals scheerapparaat of föhn) ook op 110 volt werken. Houd er daarnaast rekening mee dat een stopcontact in Noord-Amerika anders is dan in de Benelux. Onze stekkers passen niet in het Noord-Amerikaanse stopcontact. Verloopstekkers zijn bij elke goede elektronicazaak in de Benelux te koop

Maten en gewichten:

  • 1 inch = 2,54 cm. 12 inches staat gelijk aan 1 foot
  • 1 foot = 30,47 cm. 3 feet staat gelijk aan 1 yard
  • 1 yard = 0,91 m
  • 1 mijl = 1,609 km
  • 1 km = 0,621 mijl
  • 1 ounce = 28,35 gram
  • 1 pound (lb) = 455 gram
  • 1 pint = 0,473 liter
  • 1 quart = 0,946 liter
  • 1 gallon = 3,785 liter

Temperatuur:

De temperatuur in Amerika wordt gemeten in Fahrenheit (F) en in Canada in Celcius (C). Om de exacte temperatuur in Celcius te berekenen kun je het volgende doen: aantal graden Fahrenheit delen door 2 minus 13. Voorbeeld: 100F : 2 = 50-13 =37C.

De gemiddelde temperatuur in het binnenland kan in de zomer oplopen tot circa 33°C, zoals in Las Vegas en Phoenix. Daarnaast heeft de hoogte ook invloed op de temperatuur. Zo zal het op 2.300M hoogte in Yosemite NP een stuk kouder zijn dan in het midden van Death Valley NP.

Florida kent een subtropisch klimaat waar de zomers heet en vochtig zijn en de winters warm en droog.

Munteenheid:

De munteenheid in Amerika is de US Dollar en in Canada de CA Dollar. Beide worden symbolisch weergegeven als $.

In Amerika zijn er biljetten van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 US Dollar. Let wel op, alle bankbiljetten hebben dezelfde kleur en zijn even groot. Munten zijn er in 1, 5, 10, 25 en 50 cent. Tevens bestaat de 1 Dollar munt. Deze vind je bijna alleen in omloop in Casino’s en Arcades.

In Canada zijn er biljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 CA Dollar. Munten zijn er in 5, 10, 25 en 50 cent. Daarnaast zijn er munten van 1 en 2 Dollar.

Betaalpassen:

In Noord-Amerika kun je geld opnemen bij alle geldautomaten (ATM’s of MAC’s) en banken. Kijk of hier het Cirrus- of Maestrologo is aangegeven, want dit betekent dat de meeste Europese pinpassen geaccepteerd worden.

Let op! Vanuit Europa moet de betaalpas aangepast worden naar het land waar geld moet worden gepind. Dit kan veelal online of via de app van de betreffende bank worden aangepast.

Dit dient op voorhand te worden omgezet.

Geld opnemen (pinnen) d.m.v. een creditcard wordt afgeraden, aangezien hier hoge transactiekosten voor worden gerekend. Advies is om in plaats van contant geld veilig met een creditcard te betalen.

Je dient in het bezit te zijn van een geldige creditcard met voldoende saldo. Een ‘Pre-Paid Creditcard’ (Debit) is niet geldig. Je hebt een creditcard nodig voor de borgsom voor het huren van een auto, camper of villa. Ook wordt in de hotels om een creditcard gevraagd ter borgstelling.

Belastingen (tax):

Houd er rekening mee dat de aangegeven prijzen in Noord-Amerika altijd exclusief belasting (tax) zijn. De hoogte hiervan is per staat/provincie verschillend. Je betaalt aan de kassa dus altijd meer dan op het prijskaartje staat aangegeven.

Fooien:

Fooien maken in Noord-Amerika een belangrijk deel uit van het loon. Het is dan ook vanzelfsprekend om fooi te geven. De gemiddelde fooi ligt tussen de 10 en 20% van de rekening, afhankelijk van de service die men krijgt. In een restaurant met tafelbediening ligt de fooi tussen de 15 en 20%. Voor overige dienstverlening kun je als richtlijn per dag en per persoon ongeveer het volgende aanhouden: chauffeurs $ 1,50, gidsen $ 2,- en kruiers $ 1,- per koffer.

Bellen:

Om vanuit Noord-Amerika naar de Benelux te bellen kies je 00 (landcode) gevolgd door het nummer dat je wilt bellen zonder de 0 aan het begin van het netnummer. In Noord-Amerika heb je een telefoon nodig met de ‘tripleband’ of ‘quadband’. Steeds meer mobiele (smart)telefoons beschikken over ‘tripleband’ of ‘quadband’. Zie hiervoor de beschrijving van je eigen telefoon. Houd er rekening mee dat het bellen of gebeld worden met een mobiele telefoon hoge kosten met zich meebrengt. Een optie is om in een supermarkt een prepaid telefoonkaart te kopen waarmee je vanuit jouw hotelkamer voordelig kunt bellen of een prepaid simkaart voor je eigen moebiele telefoon.

Internet (WiFi):

Roaming via je mobiele netwerk is erg kostbaar in Noord-Amerika. Wij adviseren om je netwerk uit te zetten. In hotels kun je vaak gebruikmaken van WiFi zodat je op internet kunt. Soms wordt hiervoor een vergoeding gevraagd. Bij veel openbare gelegenheden, zoals (fastfood) restaurants of de bibliotheek kun je gratis op het WiFi-netwerk.

Alcoholhoudende dranken en gokken:

De regels voor alcoholconsumptie en gokken zijn in Amerika en Canada per staat/provincie verschillend. In Canada mag je volgens de drankenwet vanaf 18 á 19 jaar alcoholhoudende dranken nuttigen. In Amerika is dit standaard vanaf 21 jaar. In Canada mag je alleen een casino betreden met de leeftijd van 19 jaar of ouder. In Amerika vanaf 21 jaar of ouder. Enkele staten en provincies hanteren minder strengere voorwaarden.

Voor de transfers maken wij gebruik van verschillende vervoerders. Deze shuttlebussen vervoeren circa 12 personen vanaf de luchthavens naar downtown en doen onderweg enkele hotels aan. Tenzij vermeldt op de factuur zijn de transfers niet standaard inbegrepen. Op de vouchers bij de reisbescheiden vindt je de nodige informatie.

Voor onze treinreizen in Noord-Amerika gaan wij uit van standaard treinstellen (tenzij anders vermeld) in Coach Class. Amtrak en Via Rail bieden tevens speciale treintoestellen, routes en snelheidstreinen aan zoals de Acela Express. Op langere routes kan men reserveringen maken inclusief slaapaccommodatie.

Bagage:

Voor de veiligheid en het comfort van de passagiers, worden de bagagelimieten strikt gehandhaafd volgens de Amtrak Bagage Policy. Wij adviseren alle passagiers om deze richtlijnen te lezen bij het maken van reisplannen.

Transportvoorwaarden:

Informatie met betrekking tot vervoer van passagiers, plaatstoewijzing, tarieven, kinderen, dieren aan boord, lokale transportdiensten op Amtrak stations, overmacht, aansprakelijkheidsbeperking en toepasselijk recht is online beschikbaar. Zie hiervoor: Amtrak Terms of Transportation.

Inchecken:

We adviseren om minstens 30 minuten vóór vertrek op het station te zijn. Houdt minstens 1 uur aan indien je assistentie nodig hebt bij bagage of tickets. Als je met de Auto Train reist, dien je minstens 2 uur vóór vertrek in te checken.

REISVERZEKERING

Wanneer je op reis gaat, raden wij ten zeerste aan een reisverzekering af te sluiten. Er kan tenslotte altijd wel wat gebeuren. Je bent dan in het algemeen verzekerd voor S.O.S. kosten, ongevallen, diefstal en verlies van bagage en medische kosten. De verzekering die je via ons kunt afsluiten is de Kortlopende Comfort Reisverzekering. Veel mensen hebben al een doorlopende reisverzekering. Het is daarom ook mogelijk om voor een deel van het reisgezelschap deze verzekering af te sluiten.
De premie voor deze verzekering wordt als volgt berekend:

Voor Amerika, Canada en Alaska: € 3,07 per persoon x aantal dagen van de reis + € 3,50 poliskosten.

ANNULERINGSVERZEKERING

Het is daarnaast ook raadzaam om een goede annuleringsverzekering te nemen. Niets is zo vervelend als op het laatste moment je geplande vakantie te moeten afzeggen of je vakantie vroegtijdig te moeten afbreken. Het is niet alleen een teleurstelling, maar vaak ook een financiële tegenvaller.
Sluit je de Kortlopende Annuleringsverzekering af, dan krijg je bij annulering vóór de reis de annuleringskosten vergoed. Een geruststellende gedachte. Ook hier is mogelijk om slechts voor een deel van het gezelschap de verzekering af te sluiten.
De premie wordt als volgt berekend: 5,5% van de reissom + € 6,50 poliskosten + 21% assurantiebelasting. Let op! Voor de kortlopende annuleringsverzekering geldt een maximale reissom van € 3.625,- per persoon.

Let op: wanneer je al een doorlopende reis- en/of annuleringsverzekering hebt, controleer dan wel goed de dekkingsvoorwaarden en de maximale uitkering. Daar zit namelijk veelal een plafond aan. In dat laatste geval kun je je bijverzekeren. Wanneer je zelf je annuleringsverzekering afsluit, dien je dit binnen 7 dagen na ontvangst van onze bevestiging te doen.

Voorwaarden

Verzekeringskaart kortlopende reisverzekering

Verzekeringskaart kortlopende annuleringsverzekering

Verzekeringskaart eigen risico verzekering